- Obama skal bo på Grand

Alt tyder på at Barack Obama takker nei til invitasjonen om å bo på Slottet.

Barack Obama og Grand Hotel

Det meste tyder på at USAs president Barack Obama velger å bo på Grand Hotel når han skal overnatte i Oslo 10. til 11. desember.

Han takker dermed nei til tilbudet fra Kongen om å bo i Haakon VIIs suite på Slottet, og velger å bo på samme hotell som fredsprisvinnerne pleier å bo på.

- Det viker sannsynlig at basen vil være på Grand Hotel, sier Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

Les også: Unngå flyreiser denne dagen

Tar over hele hotellet

Hotellet skal brukes som base for den store amerikanske delegasjonen, og de har bedt om å få hele hotellet til disposisjon. Det 135 år gamle hotellet har 290 rom, hvorav 52 er suiter.

Dimensjonene på opptoget er nemlig kolossale.

- Når en amerikansk president reiser, er følget veldig stort. Det kan være snakk om opp mot 700 personer, og de tar med alt de trenger, sier Lundestad.

Skuddsikker balkong

Det er også klart at prisvinneren skal hylles av det tradisjonsrike fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotel.

For at det skal skje har amerikanske sikkerhetseksperter i Secret Service forlangt å få montert skuddsikkert glass rundt balkongen, etter det NRK kjenner til.

- Kun Michelle er andrevalget

Hvor lenge Obama blir i landet er ikke endelig bekreftet, men trolig ankommer han tidlig torsdag 10. desember, og reiser igjen på formiddagen dagen etter. Dermed kan det bli vanskelig for ham å være tilstede på fredspriskonserten i Oslo Spektrum fredag kveld.

- Vi har kontakt med Det Hvite Hus, og har lagt frem tre-fire forskjellige alternativer for å få ham til å bli. Et nest beste alternativ er at Michelle Obama er tilstede, sier fredspriskonsertens produsent Odd Arvid Strømstad.