Forrige fredag ble det kjent at Det hvite hus
den eneste store internasjonale pressekonferansen som var planlagt før selve nobelprisseremonien.Presidentens administrasjon har
på programmet, etter at de først planla et .Les:
Obama skal avgi en kort pressemeddelelse etter møtet med statsminister Jens Stoltenberg, men ellers er det ikke satt av tid til spørsmål fra journalister og andre. Det blir heller
med TV-kanalen CNN, en tradisjon siden 1995.Skjønner prioriteringen
- Jeg kan vanskelig tenke meg at en mann med Obamas snakketøy skal være redd for å snakke med pressen. Hadde det vært Bush, ville jeg ha skjønt det. Men ikke med Obama. Jeg tror han ønsker å ha tid til andre ting, sier tidligere NRK-journalist og USA-korrespondent Bjørn Hansen.
Han synes Obama burde ha holdt en kort pressekonferanse, men skjønner likevel prioriteringen.
Les:
- Slike pressekonferanser er ofte typiske "spørsmål og svar-seanser", såkalte "photo-ops", mener Hansen.
Skulle han ha hatt en større presskonferanse, hadde det raskt gått en time, tror Hansen.
- Husk at de andre prisvinnerne gjerne har vært i Oslo i flere dager. I Obamas tilfelle er det 24 timer, minner Hansen om.
Det hvite hus flyttes til Oslo
Den pensjonerte journalisten påpeker at Obama uttalte seg om prisen da han fikk den, og han skal holde sin tale når han er her. Utover det skal han følge det offisielle programmet, samtidig som han leder supermakten USA.
- I prinsippet flyttes Det hvite hus til Oslo, med hele bøtteballetten. Obama vil ta stilling til saker som skjer i USA og hele verden mens han er her, og han kan ikke ta seg fri, sier Hansen.
Han mener vi må huske at Obama har sagt nei til flere ting, som lunsj på slottet og et besøk til utstillingen «Fra King til Obama» på Nobels fredssenter.
- Ikke redd for pressen
Den pensjonerte utenriksreporteren tror ikke Obama er redd for å få spørsmål om opptrappingen av krigen i Afghanistan.
- Han har svart på det spørsmålet allerede. Han fikk ikke fredsprisen for Afghanistan-saken, men for en rekke andre ting. Alle visste på forhånd at han ville trappe opp i Afghanistan, det er gammelt nytt, påpeker Hansen.
Obamas pressetalsmann har uttalt at Obama vil snakke
i talen.- Hvor mye styr unngår Obama ved å ikke gi CNN-intervjuet?
- At han takket nei CNN-intervjuet er jeg litt overrasket over. Men er det sikkert at Det hvite hus var oppmerksom på at CNN-intervjuet var en tradisjon? Jeg vet ikke helt, sier Hansen.
- Vil unngå styr
NRK-journalist og nylig hjemvendt USA-korrespondent Annette Groth mener at presidentens korte opphold henger sammen med at han har veldig mye å gjøre.
- Samtidig tror jeg nok at jeg han ikke ønsker mer styr og oppmerksomhet rundt dette enn det som er nødvendig, sier Groth.
Etter alt bråket i USA da Obama fikk prisen, har det vært lite oppmerksomhet om den de siste ukene.
- Langt bedre enn Bush
I januar i år, da han tiltrådte som president, varslet Obama en
, som skulle skille ham klart fra hemmeligholdet under forgjengeren George W. Bush.Groth mener presidenten rent generelt er aktiv med å informere offentligheten.
- Han er langt bedre enn George W. Bush, ifølge dem som har fulgt dem begge, sier Groth.
Han har blant annet holdt folkemøter for å diskutere både økonomi og helsereform, og at han har hatt et par entimers pressekonferanser.
Obamas Fox-tabbe
Også Hansen mener Obama har et mye mer åpent forhold til pressen og offentligheten enn Bush.
- Men Obama har også begått tabber. Blant annet ved å nekte å stille opp for Fox News på generell basis, påpeker Hansen.
Obama hevder at den høyreorienterte nyhetskanalen fordreier det han sier og delvis har drevet en hetsekampanje mot ham.
- Det siste er forsåvidt sant, men jeg mener Obama ikke har taklet Fox-saken bra, sier Hansen.
Ifølge NRK-nestoren var Bill Clinton den av de siste presidentene som oftest holdt pressekonferanser.
- Clinton sa litt av hvert, mens Bush nesten ikke tillot pressekonferanser. Reagan holdt en slags pressekonferanser, men folkene hans skjermet ham veldig. Han hadde begynnende alzheimer på slutten av sin siste presidentperiode, minnes Hansen.