NRK Meny
Normal

- Nobelkomiteen må gå i seg selv

Jurist og forfatter Fredrik S. Heffermehl, mener årets fredsvinner føyer seg inn i rekken av tvilsomme tildelinger.

Fredrik Heffermehl
Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

- Å gi prisen til fredsmekler Martti Ahtisaari er å gi en pris til en som har prøvd å rette opp, mens Nobel ønsket å forebygge. Nobelprisen skal ikke være en pris for reparasjon, sier Heffermehl til nrknyheter.no.

- Skal gis til forebyggende arbeid

Han ga nylig ut boka "Nobels vilje", der han hevder at fredsprisene frem til 1946 nesten uten unntak stemte med testamentet, mens et flertall av prisene de siste 60 årene har vært i strid med Alfred Nobels testamente. Disse kaller Heffermehl komitépriser.

- Nobel ønsket blant annet gjennom militær nedrustning å hindre at det gikk galt. Mange av Nobelprisene som er gitt, særlig etter krigen, er gitt til personer som har gjort et arbeid i etterkant av at det faktisk har gått galt, peker Heffermehl på.

- Må begynne å ta fredsvisjonen på alvor

Tatt dette i betraktning, mener han at eksempelvis de amerikanske senatorene Sam Nunn og Richard Lugar, som har arbeidet med å forsøke å bli kvitt masseødeleggelsesvåpen i Russland etter Sovjetunionens sammenbrudd, hadde vært riktigere fredsprisvinnere, fordi arbeidet deres handler om nedrustning og forhindring av konflikter.

- Dette skal være Nobels pris, ikke komiteens egen pris, sier Heffermehl.

- Nobelkomiteen må gå i seg selv og diskutere prisens vei videre. Nå må de snart ta fredsvisjonen i Nobels testamente på alvor.