NRK Meny
Normal

- Kongressen må godkjenne prisen

Den amerkanske presidenten kan ikke motta en pris eller utmerkelse fra en utenlandsk giver, uten kongressens tillatelse.

Barack Obama
Foto: AFP PHOTO/Jewel SAMAD

Det skriver professor Ronald D Rotunda og Peter Pham i Washington Post .

Rotunda er jusprofessor ved Chapman University Law School. Han har grunnlovsrett som spesialfelt. Pham er seniorforsker ved The Foundation for Defense of Democracies.

- Amerikanerne kan diskutere Nobels fredspris så mye de vil, men den amerikanske grunnlovens artikkel 1, del 9, slår fast ingen i maktposisjon kan ta imot gaver eller priser uten godkjennelse, heter det i kronikken.

Skattelette

Barack Obama har antydet at han kommer til å gi pengene til et veldedig formål, men det er en beslutning som heller ikke er juridisk forsvarlig.

Dersom Barack Obama skulle velge å bruke pengene på veldedighet, ville han få et fradrag på 2,78 millioner kroner på inntektsskatten sin.

Grunnloven slår også fast at prispengene tilhører USA.

Presidenter har fått prisen før, men både Theodore Roosevelt og Woodrow Wilson fikk pris og ære for handlinger i fortiden. Roosevelt for å ha bidratt til slutten på den russiske/japanske krig og Wilson for å ha bidratt til å skape fred gjennom "League of Nations".

I fremtiden

I Obamas tilfelle er det annerledes.

- I begrunnelsen for pristildelingen står det at prisen skal bidra til fremtidige handlinger. Den skulle gi Obama mot og evne til å nå sine nedrustningsmål. Slik ble det iallefall forklart av en av medlemmene i Nobelkomiteen, skriver de to i avisen.

Washington Post har vært meget kritisk etter at det ble klart at president Barack Obama får årets fredspris.

Eksentriske nordmenn

– Hvorfor bry oss om meningen til fem eksentriske nordmenn? spurte utenrikspolitisk kommentator Anne Applebaum .

Det er ifølge Rotunda og Pham ikke første gang Barack Obama tar imot priser fra utenlandske givere. - Da presidenten var i Cairo i juni og talte til den muslimske verden, fikk han også en av Saudi Arabias mest høythengende priser , "King Abdul Aziz Order of Merit", av Kong Abdullah.

LES OGSÅ: Verden tatt på sengen

Les kronikken i Washington Post