Hopp til innhold

- Ikke galt å gi Yunus fredsprisen

- Det var overhodet ikke feil å gi Mohammad Yunus og Grameen Bank Nobels Fredspris for 2006, sier Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad.

Video Geir Lundestad om Yunus i Dagsrevyen 30.11.2010

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad forsvarer fredspristildelingen i 2006 til Mohammad Yunus.

I 1998 pågikk det en drakamp mellom Yunus og Norad, da Noard fikk kjennskap til at Yunus hadde overført 608 millioner bistandskroner fra Grameen Bank til et annet Grameen-selskap som Yunus kontrollerte, men som Norad ikke hadde hørt om tidligere. En del av disse pengene kom fra Norad.

Det går fram av hemmlige dokumenter NRK-programmet «Brennpunkt» omtalte i kveld. Hensikten skal ha vært å spare skatt.

Grameen Bank låner ut små beløp til kvinner i Bangladesh for at de skal kunne starte egen forretningsvirksomhet, såkalte mikrokreditter. I 2006 delte Yunus og banken han grunnla fredsprisen.

Sjekket nøye

Lundestad sier at Den norske nobelkomiteen gransket Yunus svært nøye før han ble tildelt fredsprisen.

- I de 20 år jeg har stelt med dette, så tror jeg knapt noen har blitt grundigere utredet enn Mohammad Yunus. Han ble utredet over lang tid av mange eksperter, både norske og utenlandske. I en stor bank, med mellom 7 og 8 millioner låntakere, kan du fortelle mange historier, sa Lundestad i Dagsrevyen i kveld.

Sak mellom Norad og Yunus

- Her dreier det seg om et beløp på over 600 millioner kroner. Viser ikke det at bakgrunnssjekken likevel ikke var god nok?

- Jeg tror bakgrunnssjekken var god nok. Dette er først og fremst en sak mellom Norad og Grameen. Det får de ordne opp i. Jeg uttaler meg om det store bildet som vi hadde god peiling på. Det betyr ikke at jeg går god for absolutt alle detaljer som Grameen og Yunus har stått for, sier Lundestad.