- Gore fortjener ikke fredsprisen

- Al Gore er en underholdningsperson som ikke holder nivået til en fredspris, sier Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund, til nrknyheter.no.

Al Gore under en høring om klimaspørsmål i mars tidligere i år.
Foto: KAREN BLEIER / AFP

Som eneste politiske parti i Norge er Fremskrittspartiet ikke enig i beslutningen om å gi Nobels fredspris for 2007 til Al Gore og sier at det ikke bidrar til en seriøs debatt om klimaspørsmål.

Karismatisk

- Al Gore har gode talegaver og er en erfaren politiker men det skal ikke være nok for å få fredsprisen. Det er altfor lettvint, sier Høglund.

- Men vi gratulerer selvfølgelig med prisen, vi opplever at fokuset rettes mot et viktig spørsmål, sier han videre.

Sjokkterapi

Gore har reist verden rundt og holdt foredrag i forbindelse med sitt arbeid med klimaspørsmål i kjølvannet av dokumentarfilmen hans om global oppvarming. Høglund er kritisk til Al Gores virksomhet.

- Han bedriver sjokkterapi og skremmer folk som virkemiddel for å nå frem, sier han.

Al Gore bedriver sjokkterapi og skremmer folk for å nå frem.

Morten Høglund, Frps utenrikspolitiske talsmann / NRK

Han understreker at utspillet ikke er et forsøk på å hindre Gore i arbeidet, men påpeker at det vil bli en diskusjon rundt fredsprisen.

En høyesterettsdommer i Storbritannia har tidligere påpekt usannheter i Gores prisbelønte dokumentarfilm.

Senest i går bestemte en britisk domstol at filmen egner seg for skolebarn kun hvis det blir forklart at den inneholder ni feil.

- Noe som vil bringe debatten ned på jorda, sier Høglund.

FNs edruelighet

At FNs klimapanel deler prisen i år er et godt tegn ifølge Frp-politikeren.

- FN har et helt annet edruelighetsnivå, annet saklighetsnivå, i sin tilnærming mot klimaspørsmål. Gore går utover det, sier han.

Høglund forventer ingen reaksjoner fra miljøverstinger som Kina og Russland.

- Jeg forventer ingen reaksjoner fra Kina og Russland, de vil nok motta nyheten med et skuldertrekk. Men de som kjenner temaet godt i USA vil nok være forundret over hvor lettvint det har vist seg å få prisen, avslutter Høglund.

Begrunnelsen

Kritikken Al Gores film har mottatt for vitenskapelige brister påvirker ikke Nobelkomiteen.

Ole Danbolt Mjøs leder av komiteen, understreker at den ikke går god for innholdet, men fokuserer på Gores evne til å engasjere verden i klimaspørsmål.

Bakgrunn: Dette mener forskerne