- En enorm anerkjennelse

- Dette er den høyeste utmerkelsen en kan få i mitt yrke. Det er selvfølgelig en enorm anerkjennelse av mitt arbeide, slår årets fredsprisvinner fast.

Martti Ahtisaari under pressekonferanse i Helsinki
Foto: Markku Ulander / SCANPIX

En tydelig glad vinner av den gjeve Nobels fredspris svarer på spørsmål ved presidentpalasset i Helsingfors.

Han understreker overfor pressen at hans nære samarbeidspartnere fortjener sin del av prisen.

- Dette er ikke en enmannsjobb. Flere av mine venner blir nedringt og gratulert med prisen, noen av dem har jobbet med meg i over tyve år, sier Ahtisaari om fredsprisen.

Resultat av livslang innsats

- Denne prisen er resultatet av en livslang innsats. Jeg vil ikke trekke frem ett av områdene på mitt felt som viktigere enn et annet.

Alle områdene jeg har vært involvert i har vært spesielle, sier en fattet Ahtisaari.

- En kan ikke forvente men definitivt håpe, jeg har jo vært nominert ved flere anledninger, svarer han på spørsmål om utnevnelsen var forventet.

Fredsprisvinneren vil ikke trekke frem et av områdene han har jobbet innen fremfor et annet.

- Dette er resultat av det jeg har oppnådd gjennom et livsarbeid, men jeg er ikke den eneste som kan gjøre det jeg har utrettet, sier han.

Se også:

Crisis Management Initiative - Ahtisaaris hjemmeside.

YLE, finsk rikskringkasting - om utnevnelsen.

En skremmende opplevelse

Videre forteller han at alle konfliktene han har vært involvert i har vært grove og av særdeles seriøs art, noe som gjør det vanskelig å trekke frem en bestemt hendelse som den mest utfordrende eller skremmende.

Likevel forteller han om et spesiellt øyeblikk 1. april 1989.

2000 væpnede medlemmer av folkets frigjøringshær i Namibia (PLAN) krysset grensen fra Angola, i et antatt forsøk på å etablere et militært nærvær i det nordlige Namibia.

- Vi holdt pusten den dagen. Over 300 mennesker mistet livet, men heldigvis overlevde vi og kunne fortsette fredsarbeidet i Namibia, sier Ahtisaari.

I Namibia var Ahtisaari direkte involvert i 13 år. Landet fikk endelig sin grunnlov i 1990 og ferier sin uavhengighetsdag den 21. mars.

Annet arbeide

Ahtisaari sto dessuten bak fredsavtalen mellom den indonesiske regjeringen og fredsbevegelsen i Aceh-provinsen, som ble undertegnet i 2005, etter rundt 30 år med konflikt som hadde kostet 15.000 mennesker livet.

Han var også sentral for FN i det arbeidet som ledet fram til Kosovos uavhengighet i februar i år.

Ahtisaari har vært nevnt som kandidat til å motta Nobels fredspris flere tidligere år, men det er grunn til å anta at Nobelkomiteen har ventet med å gi den til ham til arbeidet i Kosovo ga et resultat.

Ahtisaari fikk nylig Unescos fredspris for i år. Denne tildelingen ble begrunnet med hans livslange innsats for verdensfreden.