Hopp til innhold

– Å gi fredsprisen til en dissident er å oppmuntre til revolusjon

Henning Hai Lee Yang frykter at en fredspris til Liu Xiaobo i verste fall kan føre til en voldelig revolusjon i Kina.

Klarsynte Henning Hai Lee Yang

Henning Hai Lee Yang er kritisk til at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo er én av favorittene til årets fredspris.

Foto: Lars Skjønberg/NRK

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo.

Foto: Reuters

Henning Hai Lee Yang, forfatter, astrolog og spåmann, har sendt brev til Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad, hvor han kommer med sitt syn på at den kinesiske dissidenten også i år er én av favorittene til å få prisen.

– Revolusjon og anarki

– Å gi en pris til en dissident er veldig spesielt. Det blir å oppmuntre noen til å lage en reform, eller revolusjon. Og det er tullete, sier Lee Yang til NRK.no.

Liu Xiaobo har vært en torn i øyet på de kommunistiske makthaverne i Kina siden han deltok i demokratiopprøret i 1989. For to år siden tok Liu initiativet til å skrive utgangspunktet for en ny demokratisk grunnlov i Kina, Charter 08.

1. juledag i fjor, ble han dømt til 11 års fengsel for å ha «forsøkt å styrte statsmakten».

– Kina trenger ikke en hastig revolusjon uten videre. Liu oppfordrer folk til å bli med på drastiske reformer. Da blir han selvfølgelig sett på som en trussel mot staten, sier Lee Yang og sidestiller fredsprisfavoritten med terrorister.

Han frykter at en revolusjon vil føre til et splittet Kina.

– Vi har 56 forskjellige minoriteter i Kina. Hvis man starter en revolusjon blir det alle mot alle. Kina kommer til å bli delt opp i flere mindre land, og det vil bli anarki.

Godt vennskap

Henning Hai Lee Yang mener dagens Kina stort sett er et bra sted å leve, og roser den sittende regjeringen med president Hu Jintao i spissen for å ha løftet kineserne ut av fattigdommen og inn i en ny tid.

– Dette er en bragd som kinesere har gjort på egenhånd. Hvorfor skal disse såkalte intelektuelle ødelegge for resten av Kina, spør han.

Han understreker at han mener Nobelkomiteen må stå fritt til å velge hvem de vil, og betegner brevet som et vennskapelig innspill.

– Norge og Kina er verdens beste venner. Kina er storforbrukere av norsk laks, og Norge var det første landet som anerkjente det nye Kina i 1950, sier Lee Yang.

Lanserer egen kandidat

Neste år planlegger han å nominere en han mener er mer verdig til å motta fredsprisen.

– Deng Xiaoping, et virkelig geni som fikk Kina på fote igjen etter den høydramatiske kulturrevolusjonen. Takket være ham har Kina hatt en formiddabel økonomisk fremgang i de siste 25 årene. Takket være ham ble Hong Kong tilbakeført til moderlandet fra engelske hender på en fredelig måte, skriver Lee Yang i brevet.

– Man må gjerne gi pris til dem som gjør og har gjort noe positivt for menneskeheten, ikke en pris til dem som river i stykker det eksisterende og tror at det blir mye bedre etterpå.

Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra nobeldirektør Geir Lundestad i ettermiddag.