Slik er sjøfuglene - helt privat
Noen er minimalister, andre elsker stæsj og glamour. Noen velger mørke kjellere mens andre bygger i høyden. Bli med hjem til sjøfuglene og se hvordan de lever.
FUGLEFJELLET HORNØYA (#NRKpiip): Om sjøfuglene var mennesker – hvordan ville de ha bodd? Bli med på et luftig tankeeksperiment og et dypdykk i sjøfuglenes arkitektur og privatliv.
Kanskje er ikke fugl og folk så ulike som vi tror?
La det først være sagt: Denne rundreisen foregår midt i bykjernen. Det er nemlig ekstremt urbane vesener vi snakker om. Glem stor enebolig på landet, hjørneleilighet og toppleilighet – for hos sjøfuglene er utkanten et farlig sted å bo. Der kan ørnen og ravnen fange fugl like lett som vi mennesker plukker godteri i butikken.
Bor du derimot midt i fellesskapet er du konge på haugen.
Det er seks fugler med svært ulik stil som inviterer inn: Gråmåse, toppskarv, krykkje, lomvi, lunde og alke. De seks er også hovedpersoner i NRKs fuglereality fra Hornøya denne sommeren.
ÅPNER SINE HJEM: Gråmåsen, toppskarven, krykkjen, lomvien, lunden og alken har ulike personligheter og innreder hjemmene sine deretter.
Foto: Trond Berg / NRKLunden: Romantisk huleboer
SJARMØREN: Lunden vet å forføre, men er egentlig ganske privat.
Foto: Trond Berg / NRKHjemme hos lunden er førsteinntrykket frodig romantikk. På en seng av saftige grønne planter drapert med hvite blomster finner du den runde inngangen til lundens lune hule.
Men dessverre – du kommer bare hit, og ikke lenger. Lunden verner om privatlivet og vil nødig ha gjester. Forstyrrer du mens mor og far ruger på egget kan du risikere at de drar sin vei. For godt.
Lunden bor i en mørk kjellerleilighet og bryr seg ikke om solforhold og havutsikt. Når jorden fyker ut av døråpningen er det fordi hun jobber med å grave seg enda lenger inn i mørket. Kanskje blir hulen flere meter dyp.
Utenfor har lunden gjerne laget seg en fin terrasse, et lite parti som hun har trampet flatt med de oransje svømmeføttene sine. Her kan hun være sosial, nyte utsikten og pludre med naboen – når hun selv ønsker det.
Lunden er også nabolagets suverene ekspert på drenering. Hun kan jo ikke risikere at kjelleren fylles med vann.
Skarven skryter av kråkeslottet sitt
FLOTT KAR: Toppskarven har flott sveis og elsker å vise frem huset sitt.
Foto: Trond BergToppskarven er lundens rake motsetning. Dette er naboen som elsker å vise frem hjemmet sitt og som gjør stadige endringer for å imponere dem rundt seg.
Tang, taustumper, fjær, grønne planter, plastikk. Det meste er godt byggemateriale i skarvens øyne. – Se denne flotte kvisten. Er ikke jeg flink, sier han og bruser stolt med vingene.
De smaragdgrønne øynene og den fjonge punkersveisen sier alt om hva slags stil denne karen har. I menneskeverden ville dette vært huseieren med juletrelys hengende ute året rundt. Huset selv har både karnapper, greske søyler og glaserte takstein. Og fargen på huset? Uvisst – men sannsynligvis noe som får både naboer og kommune til å se rødt.
I skarve-verden lønner det seg å være flott. Et godt utseende og et vakkert hjem drar damer. Så enkelt er det! Først når reirplassen er godkjent av hunnen blir det paring. Og det hele foregår selvsagt midt oppi det fine reiret.
Skarven er rask med å okkupere de største og flotteste steinhyllene i fuglefjellet. Fuglen er stor, får unger som vokser i rekordfart og trenger mye plass.
Lomvien: Huseier med ti tommeltotter
REIR – HÆ? Lomvien er borettslagets klumse og har mer enn nok med å ta vare på egget sitt.
Foto: Trond BergLomvien er minimalist og bryr seg ikke om interiør og husbygging. Han har funnet en fin hylle i det bratte fjellet og er fornøyd med det. Egget legges rett på bakken.
Lomvien er huseieren med ti tommeltotter. Med altfor store føtter og bitte små vinger er han en klumse på land og kommer stadig vekk deisende ned fjellsiden fordi han har mistet fotfestet.
Det viktigste for lomvien er å bo høyt nok oppe, slik at han får luft under vingene når han skal ut og fly.
Noen ganger ser du lomvien vimse rundt med reirmateriale i nebbet. Sannsynligvis aner han ikke hva han skal gjøre med kvistene – og legger dem til slutt bare fra seg.
Det er kanskje greit at lomvien ikke har så store ambisjoner på husfronten. Da kan han bruke energien på å passe det ene egget sitt – som i seg selv er et lite kunstverk. Hvert lomviegg er unikt, med turkis eller blå bunn og brune flekker. Egget er designet slik at det roterer rundt sin egen akse og ikke triller av gårde.
Krykkjen: Suveren murermester i borettslaget
MESTER: Krykkjen er liten og lett men bygger store høyblokker.
Foto: Trond BergDe solide høyblokkene er krykkjens hjem og nå snakker vi arkitektur av ypperste klasse.
Krykkjen bygger høye murhus. Ved hjelp av våt jord, gress og avføring bygger han blytunge tårn med lune og trygge reir på toppen. Med bare en bitte liten fjellhylle som utgangspunkt klarer krykkja å trylle frem de mest komplekse byggverk.
Krykkjen vender tilbake til det samme reiret hvert år og bygger på litt hver gang. Etter noen år i byggebransjen kan en enkelt murblokk bli over en meter høy.
Blokken henger gjerne sammen med naboens og sammen kan de til slutt dekker hele partier i fjellveggen.
Heldigvis er krykkjene sosiale fugler som liker å skravle med naboen. Her er det lite rom for privatliv.
Alken: Den kule, men usynlige naboen
KUL DESIGN: Alken er en interessant type, bare du blir kjent med ham.
Foto: Trond BergAlken er den litt usynlige naboen. Han du ikke legger merke til før du har tilbrakt litt tid i området. Han som viser seg å være ganske spennende når du bare blir kjent med ham.
Det oser stil og eleganse av denne fuglen, – se bare på de svart/hvite linjene han har trukket fra nebbet mot øynene. Men om alken har god smak, gidder han ikke å vise det.
Alken liker å gjemme seg litt, men graver ikke huler på sammen måte som lunden. I stedet lager han hjem under steinblokker som danner naturlige hulrom i terrenget. Her kan han trekke seg tilbake når maset fra de mange naboene blir for heftig.
Inne i steinhulen finner de gode samtalene sted. Alken «prater» mye med partneren sin og kjenner igjen sine egne unger på stemmen.
Gråmåken: Enebolig og hage på landet
LITT SKUMMEL: Gråmåsen bor på landet og er opptatt av å ha eiendommen for seg selv.
Foto: Trond Berg / NRKTil slutt i denne reisen skal vi forlate det tettbygde fellesskapet i byen og dra ut på landet. Her holder den store måken til på en åpen, grønn gresslette.
For denne fuglen er det enebolig og stor hage som gjelder, – og den private eiendomsretten står sterkt.
Måken liker naboene sine – for alle del – men vil ikke ha dem for tett inn på seg. Derfor har hun satt opp usynlige gjerder rundt eiendommen. Praten med naboene går livlig, og mest sannsynlig er nettopp grenseoppgang et stadig tilbakevendende tema.
Går ungene inn på annen fugls eiendom står det om livet. Dette er ramme alvor.
Måken liker stor flat hage med frodig gress og god oversikt. På tomten lager hun fine reirkulper som eggene og ungene kan ligge i.
Innimellom drar måken på besøk til lomvien, alken, lunden og krykkjene i det store fuglefjellet. Da er det kanskje for å stjele egg og unger. Ikke rart hun har valgt å ha avstand til det store fellesskapet.
Noen ganger drar gråmåken også inn i menneskenes verden for å spise. Da under pseudonymet Kebabmåse.
Takk til:
- Tormod Amundsen – arkitekt Biotope og ornitolog
- Tone Reiertsen – fugleforsker NINA/Framsenteret/Seapop
- Rob Barret – professor Tromsø Museum