Lomvi spiser lodde

Den modigste av lomviene snappet raskt til seg byttet. Et enkelt bilde, kanskje, men vanskelig å få til siden lomviens matfat ofte er langt unna der mennesker ferdes.

Foto: Nils Arne Sæbø / NRK

Naturfotografens blinkskudd — tatt med slepebåt

Med slepebåt, en frossen lodde og litt flaks, fikk naturfotografen bildet han hadde lyst på.

Den svarte og hvite lomvien er tallrik i fuglefjellet. Den kan virke nokså hjelpeløs i luften med sine raske vingeslag og håpløse landinger – men under vann, derimot, har den full kontroll, og kan dykke svært dypt i jakten på mat.

– Vi har noen undervannsopptak her fra Hornøya som viser lomvien som svømmer, men vi har ikke klart å få filmet at de faktisk jakter på og tar mat, forteller prosjektleder Nils Arne Sæbø.

Filme lomvi med slepebåt 2

Med et spesielt undervannskamera, en frossen lodde og en fjernstyrt båt håper programleder Ingrid Langeland Olderbakk og prosjektleder Nils Arne Sæbø å få bilder av lomvi som jakter under vann.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Men i ledige stunder, mens han har planlagt naturredaksjonens største prosjekt noensinne, direktesendingene fra fuglefjellet, har han pønsket ut noe som kan gi akkurat de bildene han er på jakt etter.

Solen skinner over Vardø, havet er tilnærmet blikkstille og en stor flokk lomvi padler rundt på sjøen like utenfor Hornøya.

Sammen med programleder Ingrid Langeland Olderbakk sitter Nils Arne i en RIB fortøyd til en flytebrygge nedenfor fuglefjellet. På motorkassen står en fjernstyrt modell av en slepebåt: til slepekroken på akterdekket av denne går et langt fiskesnøre ned til et undervannskamera, og en meter bak dette igjen jobber Nils Arne med å feste en dypfryst lodde, som er lomviens favorittmat.

– Er du klar? spør Sæbø, og løfter slepebåten forsiktig over ripen og ned i vannet. Han finner frem fjernkontrollen, og styrer båten utover mot de etter hvert svært så nysgjerrige lomviene.

Filme lomvi med slepebåt

Mens Ingrid senker lokkematen i vannet, styrer Nils Arne slepebåten utover på et oppdrag byggeren neppe hadde sett for seg den gang modellbåten ble satt sammen.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Brått kommer det et angrep fra uventet hold: en krykkje har fått øye på den glinsende lodden i vannflaten, og stuper ned i vannet for å få tak i den. Med ett er hele lokkematen borte.

– Din luring! utbryter Nils Arne, mens Ingrid ler. Slepebåten blir snudd, og Nils Arne fester et nytt agn til fiskesnøret. Nå, da?

Men nei. I det slepebåten nærmer seg lomviene, forsvinner agnet nok en gang i gapet til en glupsk krykkje. Nils Arne og Ingrid fester på enda en ny lodde, og håper at krykkjene holder seg unna.

Lomvi følger slepebåt

Ganske raskt har slepebåten en hale av nysgjerrige lomvi etter seg: hva er dette for noe, mon tro?

Foto: Sindre Skrede / NRK

For tredje gang seiler slepebåten mot de nysgjerrige lomviene. Et par av dem dykker under vann i den klare sjøen. Fra RIB-en ser vi ikke hva som skjer; blir det noe opptak? Etter en stund bestemmer Nils Arne og Ingrid seg for å sjekke opptaket.

Slepebåten kommer tilbake. Lokkematen er borte: kan det være en lomvi som har tatt den? Eller har den bare falt av?

De første opptakene på minnekortet viser krykkjene som stjeler fisken i imponerende stupangrep. Men så dukker den opp: lomviflokken som følger etter slepebåten i flere minutter, helt til én er modig nok til å snappe med seg lodden.

Både Ingrid og Nils Arne smiler bredt: Suksess!

Her kan du se de unike opptakene: