(Cantharellus cibarius)
Svært ettertraktet sopp for sopplukkere. Med dens milde smak og fruktaktige lukt, samt dens karakteristiske gulfarge, er den lett å kjenne igjen.
Kjennetegn: Fargen varierer fra gul til dyp guloransje, og hatten blir rødflekket ved skade. Soppen har nedgående ribber som løper langt ned på stilken. Hatten er nedtrykt i midten, og kan variere sterkt i form. Kjøttet er fast og noe blekere enn sopphatten, og har en behagelig, fruktaktig lukt og en mild krydderaktig smak. Soppen er sjeldent markspist. Soppen har blekgule elliptiske sporer, rundt 8 x 4,5 µm store. Soppen opptrer gruppevis, gjerne over flere kvadratmeter.
Forvekslingsmuligheter: Den eneste forvekslingsmuligheten man har i Norge er skivesoppen
Ekte og falsk kantarell
(Hygrophoropsis aurantiaca). Falsk kantarell er ingen matsopp, men den er heller ikke giftig. I Middelhavsområdene finner man maquissopp (Omphalotus olearius), som kan ligne på kantarellen. Maquissoppen er giftig, og alvorlige forvekslingstilfeller har forekommet.
Utbredelse: Kantarellen er vanlig i Norge nord til Nordland, og har sin hovedsesong fra juni til oktober. Soppen er skjør, og blir lett ødelagt dersom det kommer for lite regn. Den opptrer ofte i næringsfattig løv- og barskog, gjerne langs stier eller i grøftekanter.
(Kilde: Wikipedia)