Hopp til innhold

Vær, vind, mat og tur

- Det er mye en kan lage på stormkjøkken, smiler meteorologen mens han pakker opp det ene og det andre fra sekken sin.

Smits og Skafjeld

Det kan virke litt bratt i starten, men når en kommer til topps på Østmarkas tak, er utsikten upåklagelig! Bli med på turen med John Smits og Anette Skafjeld på NRK 1 tirsdag.

Foto: NRK

– Pølser for eksempel kan lages på mange forskjellige måter, og noen av gutta i speidern prøvde å bake kake en gang, forteller den alltid turglade John Smits. Så det går også an, tenker du...ja, i alle fall nesten, ifølge Smits.

Vi er på vei innover mot Bjønnåsen i Rælingen. Østmarkas nest høyeste topp med sine 396,5 moh. Dette er en av de mange turene i Østmarka som statsmeteorologen stadig benytter seg av når han er i skogen.

John Smits

- Pannekaker er en sikker vinner på turer i marka, smiler den turglade meteorologen.

Foto: NRK

- Jeg jobber skift, og det er ofte jeg har fri mens andre er på jobb. Da er det deilig å komme seg ut i marka, enten til fots eller på sykkel, forteller han.

- Det å være ute i naturen renser både tankene og kroppen. Her får jeg energi og ideer til jobb, ja, kanskje også nye ideer til hvordan jeg kan presentere været på.

Rett utafor døra di

En behøver ikke å bestige Kilimanjaro eller reise i timesvis for å få en god naturopplevelse. Det kan ligge mange gode oppdagelser rett utenfor døra di. Det gjelder bare å komme seg ut.

I serien ”Ut i nærturen” settes fokuset på turer i nærmiljøet, og statsmeterologen John Smits er en av flere som er med i serien.

Da han fikk forespørsel om å ta med NRK sine seere ut på tur, hadde han mange turer å velge mellom, men det endelige valget falt på Bjønnåsen. En overkommelig tur for store og små. Smits er selv fra Skedsmo og er nå bosatt i Lørenskog.

Hold i sia

- Jeg har mange barndomsminner av turer i marka. Mange av dem med hold i sia og en stein i hånda, innrømmer han. Turene var uansett ikke så avskrekkende at han sluttet med turer når han ble voksen.

Nei, nå er han i marka flere ganger i uken, og han er speiderleder i Lørenskog og håper at hans interesse for skogen og værfenomener kan smitte over på neste generasjon.

- Jeg synes det er mange fine verdier i speiderbevegelsen. I tillegg ønsker jeg å være med å bidra til at barn og unge lærer å klare seg i skogen og bli glad i naturen.

Mat er viktig

Også var det dette med stormkjøkkenet da. For etter at det meste av stigningen opp til Bjønnåsen er unnagjort, pakker John Smits opp en liten kasserolle, rødsprit og en liten brusflaske fra sekken, mens han snakker om at matpause er viktig. Trivsel og kos er viktig når en er ute. Og etter at panna er varm heller han røra i.

- Og pannekaker, det er en sikker vinner på tur i skogen, sier han og smiler.

Bli med på turen til Bjønnåsen i Østmarka på NRK1 tirsdag 25. august klokken 19:30. Programleder er Anette Skafjeld.

Du kan også se denne og 10 andre turer på nrknatur.no; tirsdag kl. 19:30.