Truseløs Lars Monsen på tur

En truse- og sokke-løs Lars Monsen får en av sine hardeste turer når han må klare seg med hundre år gamle klær og utstyr.

Lars Monsen
Foto: Håvard Jenssen / NRK

Til minste detalj blir Lars Monsen i kveld utstyrt med en kopi av klær og utstyr som reingjetere brukte for hundre år siden. Gore Tex er byttet med vadmel, ulltrøye er byttet med linskjorte, fjellstøvler er byttet med skinnsko. Til og med underbukse er bannlyst når Monsen skal kles opp slik fjellfolket levde.

– Man hadde ikke underbukse. Linskjorta var lang og fungerte som både skjorte og underbukse, forteller Bjørn Nythun, som har sydd og klargjort klærne Lars Monsen tar på seg i kveldens episode.

LES MER: Slik deltar du i Monsen på villspor-konkurransen

LES MER: Alt om Monsen på villspor

– Han Lars er tøff nok til å bli litt satt til veggs utstyrsmessig. Jeg kaller han en «asfalttrøar», sier Nythun spøkefullt, og fortsetter:

– Her får vi sjekket hvor mye han takler. I ettertid kan jeg heller lære ham hvordan han skulle brukt utstyret bedre, sier Nythun. For han er sikker på at Monsen ikke klarer å finne ut av alt han har med seg.

Her får vi sjekket hvor mye han takler.

Bjørn Nythun

– Ville leve som villmenn

Nythun bruker begrepet fjellfolket om en gruppe mennesker som levde i høyfjellet i Sør-Norge rundt forrige århundreskift. Et folk ingen vet det nøyaktige tallet på. Det man vet er at de levde av reinsdyr og jakt, og det som fjellet gav. De oppholdt seg rundt Jotunheimen, og ut mot Vestlandet.

Se hvordan Anne Rimmen kledde Lars Monsen opp før turen:

– De som levde med rein, men som ikke var samiske, det var fjellfolket. Selv om de lærte av samene, og begge hjalp hverandre, var de forskjellige, mener Nythun.

Fjellfolket hadde røtter i bygdene, men ble ifølge Nythun sett ned på der, og forvist fra lokalsamfunnene. Han nevner flere navn som også kan finnes i utgitte bøker om tamreindrift og reingjetere i Sør-Norge på den tiden.

– Det var mennesker som ikke hadde noen status i det hele tatt. De passet ikke inn, og de ville heller leve som villmenn til fjells og drive med jakt, fiske og reindrift, forklarer han.

Kunnskap gis videre og videre

På samme måte som samer overfører kunnskap fra generasjon til generasjon, gjorde fjellfolket det samme. Bjørn Nythun kjenner til denne gruppens liv og kunnskap fra sin onkel. Onkelen hadde igjen sin læremester.

Se Monsen på villspor her, fra kl. 19.55 i kveld!

– Dette var fattigfolk som ikke gikk på skole. Kunnskapen de førte videre seg imellom er likevel svært rik og verdifull. Det dreier seg om kunnskap om reindrift, ernæring og ikke minst klær og utstyr, forteller Nythun, som lever av å produsere blant annet ektremklær for friluftsliv fra verkstedet i Valdres. Klær av ubehandlet ull og bomull. Uten syntetiske stoffer.

– En fjellmann lager sitt eget utstyr, fastslår Nythun.