Hopp til innhold

Ikke sett lignende siden dinosaurene

Tre arter forsvinner hver time blant annet på grunn av klimaendringer, i følge FN.

Dinosaur

Dinusaurene forsvant for 65 millioner år siden. Nå følger en rekke dyre- og plantearter etter.

Foto: NRK / NRK

Poteter, peanøtter, hvaler og gauper. En rekke arter står i fare for å forsvinne.

- Vi opplever nå den største bølgen av utryddelse siden dinosaurene forsvant, sier Ahmed Djoghlaf, leder for FNs biodiversitetskomité, i følge Reuters .

- Hver time forsvinner tre planter eller dyr, sa han da FN markerte Internasjonal dag for biomangfald 22. mai.

Årsak: Mennesker

Munkeselen i Middelhavet og den iberiske gaupa er blant de mest truede artene i verden i dag. Forskerne slår i følge The Guardian  fast at en av seks europeiske pattedyr nå er truet.

Våre høye utslipp av klimagasser har mye av skylden.

- Utryddelsesraten er tusen ganger høyere enn naturlig. Hvert år forsvinner mellom 18 000 og 55 000 arter. Årsaken: Mennenskelig aktivitet, slo Djoghlaf fast.

Også i Norge

Konsekvensene på den nordlige halvkule kan bli store.  Direktoratet for naturforvaltning frykter for norsk og arktisk natur.

MER OM: Klima

Blant annet vil 80 prosent av trekkfulgene rammes av endringer i leveområdene sine.

- Det biologiske mangfoldet er sterkt truet av klimaendringene og dette kan få konsekvenser også for oss mennesker, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning.

Utslippene øker

Samtidig viste en amerikansk undersøkelse at de globale utslippene av klimagassen CO2 har økt tre ganger raskere etter år 2000 enn på 1990-tallet.

Og det var de rike landene, med 20 prosent av jordas befolkning, som sto for 60 prosent av utslippene i 2004, seks ganger mer per person enn i utviklingslandene, melder NTB.