NRK Meny
Normal

Værprofetens avsløringer

I en verden full av meteorologer, datamaskiner og værsatellitter, finnes det fortsatt en håndfull mennesker som sier de kan hente værtegn ut ifra naturen.

Bjørn Frang

– Mørke finner på abboren betyr nedbør og kulde, sier Bjørn Frang.

Foto: Sverre Viggen

Bjørn Frang fra Skansen i Hedmark er en av disse.

Værprofet Bjørn Frang og NRK-journalist Mette Finborud Børresen.

Bjørn Frang og NRK-journalist Mette Finborud Børresen under nettmøtet.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Skikkelig uvær i oktober

Værprofeten svarte onsdag på spørsmål fra nrk.nos lesere.

– Hvordan blir høsten og vinteren, spurte Karl Edvin i Oslo.

– Tror det kan bli mye fint vær her denne høsten. Men fra midten av oktober til slutten av oktober kan det bli et skikkelig uvær, svarte Frang i nettmøtet. Da blir løvet og alt borte. Snøen blir liggende til våren i høyere strøk. Og det blir kaldere enn i fjor.

Les alle svarene her!

Kanskje det ligger i genene?

Med røtter tilbake til midten av 1600-tallet, da de første innvandrerne kom fra Finland og slo seg ned og ga navn til de mektige Finnskogene, gjør skogskaren krav på en viss troverdighet.

– Slekta mi på morsida stammer fra Vetelainen-slekta i Finland, - de første skogfinnene som kom og bygde i Tyskeberget på Finnskog. Interessen for vær og værtegn har jeg hatt lenge. Kanskje det ligger i genene?

Video - se profetens værtegn i naturen:

Bjørn Frang

FAKTOR: Værprofeten (hele programmet)

I små hull på knappe 10 centimeter i diameter henter han sine værvarsler. Ikke bare for i morgen og resten av uka, - men for hele året, slik folk har gjort det her inne i de mektige finnskogene i århundrer.

Hemmeligheten ligger hos abboren

Leser været i abborfinner

Abborens ryggfinner er viktige for Bjørn Frang.

Foto: Frode Meskau / NRK

De er Abboren, - denne lille rovfisken på 15 til 25 centimeter som er selve nøkkelen til værvarslene.

Hemmeligheten ligger i ryggfinnene. «Mørke finner betyr nedbør og kulde, - lyst lover sol og varme». Sammen med dette faktum, - og andre tegn i naturen, - skogfinner og Finnskog, Kyndelsmesse, Mikkelsmesse, rognebær ekorn, - gjør Bjørn Frang opp status for året som kommer.

Bjørn Frang

– Dårlig vær fra midten av oktober, spår værprofeten.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Han mener selv at værtegnene begrenser seg til Hedmark og Oppland samt deler av grensestrøkene i Sverige. Allikevel ringer folk fra hele landet, og Sverige med, - for å få vite hva han tror om været nettopp på deres sted.

Fikk han rett i spådommene?

Rundt årsskiftet 2007/2008 varslet værprofeten at snøen ville komme rundt juletider med 20 centimeter i lavlandet og opp mot meteren i høyden.

Det ble ikke bare meteren. Da våren kom var snødybden over tre meter oppe på fjellet, og faren for 100 års flom var en stund overhengende. Det Værprofeten hadde forutsagt et halvt år tidligere stemte på en prikk, - ja det var nesten så det var i meste laget.

Les også: Holder de gamle værtegnene?

Journalisten, forfatteren og filmskaperen Tore M. Brodtkorb har fulgt værprofeten Bjørn Frang i halvannet år.