Hopp til innhold

Sier nei til bjørnejakt i Trysil

Fylkesmannen i Hedmark avgjorde onsdag at bjørnejegere ikke får lov til å ta opp jakten på en bjørn som har brutt seg gjennom rovdyrgjerdet i Trysil.

Brunbjørn

Illustrasjonsfoto.

Foto: ELOY ALONSO / REUTERS

Det var tirsdag kveld at lederen i Flendalen beitelag, Per Johans Talåsen, fant en sau som han mener var blitt angrepet av bjørn innenfor gjerdet.

Han kontaktet umiddelbart Fylkesmannen i Hedmark, som sent tirsdag kveld ga beskjed om at et jaktlag skulle inn i området for å skyte bjørnen. Men da jaktlaget var klar til innsats inne på det 22 000 mål store beiteområdet, fikk de onsdag morgen kontrabeskjed.

Radiomerket binne

– Bjørnen oppholder seg innenfor gjerdet. Det viser seg imidlertid å være en radiomerket binne, og da er situasjonen en helt annen, og fellingstillatelsen er nå trukket tilbake, sier rovdyrkonsulent Erling Maartmann til Nationen.

Han sier at bjørnebinna er fredet på grunn av radiomerkingen, og at det vil være enkelt å finne bjørnen med peileutstyr.

Video: Bjørn blir radiomerket

Inntil videre er planen å legge ned deler av det 120 centimeter høye rovgjerdet for å prøve å jage bjørnen ut av området.

Sauebøndene mener dette er en håpløs beslutning.

– Trolig tilbake for å ta flere sauer

– Vi hadde jo håpet at det nye hegnet skulle være et fristed for sauene våre. Strømmen på gjerdet var i alle fall helt i orden tirsdag kveld. Og er dette en bjørn som bryter seg gjennom strømtrådene, så hjelper det jo lite bare å jage den ut. Dyret vil da trolig komme tilbake for å ta flere sauer, frykter Talåsen.

Også leder av lokallaget til Sau og Geit i Stange, Kaj Willy Teppen, er opprørt over at Fylkesmannen sier nei til å gripe inn.

Det samme er prosjektleder for rovviltgjerdet i Flendalen, Rolf Kvile.

Bjørn i Norge

Områder med bjørn i Norge

Foto: Grafikk: Direktoratet for Naturforvaltning / NRK