Prestekrage (Leucanthenum vulgare, i noen kilder - Chrysanthemum leucathemum).
Å tygge på blomstene direkte er ikke så spennende, men brukt som beskrevet nedenfor kan vi ha mye glede av veksten både vår og sommer:
Tips: Prestekrageblomster i maten:
- Oppskrift på
- Legg en neve blomsterkroner i salatbollen.
- Pynt matfat, kakefat eller kaker med blomster.
- Bruk tørkede prestekrageblomster som urtete alene og i blanding med andre urter.
- Unge skudd før blomstring er godt som salatingrediens og kryddergrønt.
Prestekrage er i nær slekt med krysantemum, som er en viktig teplante i Kina. Vår hjemlige teplante kamille har også familiebånd til prestekrage, men de er svært forskjellige på duft og smak.
Om våren, når prestekragene bare er 5-10 cm høye grønne skudd, med så vidt en antydning til knopper og kommende blomster, plukker vi med oss noen never fulle og vasker og tørrer og blander det med andre salatingredienser. Prestekrageblader og skudd smaker aromatisk og krydrer salaten vel så godt som rucolablader. De unge skuddene kan også freses raskt i smør eller olje og spises til stekt kjøtt eller fisk, eller fylles i en omelett.
Oppskrift på prestekragekapers:
- Noen never prestekrageknopper
- Vann
- 100-125 g salt pr. liter vann
- 7 %husholdningseddik eller kryddereddik etter smak
Kok opp vann og salt og avkjøl laken. Ha i knoppene og la det stå og trekke i kjøleskapet i ett til to døgn. Ta deretter opp knoppene og fyll dem på små, rene glass. Kok opp eddiken og hell den kokende over knoppene til de er dekket. Oppbevares i kjøleskap.