– Det ligger mange slike langs kysten, men vi ser dem ikke

NRK-selen lider og blir avlivet dersom Statens Naturoppsyn finner den. I dag var NRK med på å lete etter den skadde selen.

Sel fanget i plast på Hornøya

Selen lider tydelig. Den venstre loffen virker ikke og den har sår bak på nakken. Selen er en ung havert og den har trolig vært fanget i den grønne kragen lenge. Dersom SNO finner den, blir selen avlivet.

Foto: Jan Benkholt / NRK

Den unge selen som dukket opp på direktesending med en grønn krage av plast eller taurester rundt halsen, er bare en av mange som lider på grunn av forsøpling i havet.

Vanskelig å finne

Alfred Ørjebu fra Statens Naturoppsyn tar frem kikkerten. Sammen med kystvakten er han ute for å finne igjen selen som har opprørt så mange etter at den dukket opp på TV, i sluttminuttene av onsdagens sending direkte fra Fuglefjellet.

En ung havert, trolig født i vinter eller året før, har fått plastrester surret rundt halsen.

Når selen vokser vil plasten bli stadig trangere og grave seg inn i huden. Det er umulig for selen å fjerne det selv, trolig har den allerede lidd lenge.

Forholdene er perfekte om de skulle finne selen. Sola skinner og det vanligvis så værharde område rett ut i Barentshavet ligger nesten speilblankt.

Ørjebu håper å få øye på selen på fjære sjø når de kryper opp på skjærene for å hvile.

Statnes Naturoppsyn og kystvakten ute i båt

Alfred Ørjebu fra Statens Naturoppsyn mener de må avlive selen dersom den finner. Det er bedre å skyte den enn at den lider.

Foto: Astrid Rommetveit / NRK

– En ting er å få øye på den, en annen ting er å skulle fange den, sier Alfred Ørjebu. Han ser ingen annen løsning enn å avlive selen.

– Det er bedre å skyte dyret enn at det lider en langsom død, legger han til.

Men i dag er selen borte. Ti, tolv dyr svømmer der den viste seg tidligere, men ingen NRK-sel er å finne. Denne stakkaren er likevel bare en av mange.

– Det ligger mange slike langs kysten, men vi ser dem ikke, forteller Alfred Ørjebu.

Bare toppen av isfjellet

Plast og annet søppel i havet er et stort miljøproblem.

Det er antatt at opp til 1 million sjøfugler dør av plastforsøpling hvert år.

Store ting som garnrester og trålposer som sel og andre kan sette seg fast i, eller som driver i land, er bare toppen av isfjellet, forteller forsker Tone Reiertsen.

– Mikroplasten er et enda større problem, forklarer forskeren som har Hornøya som sitt arbeidssted hver sommer.

Les også: Forskerne krever forbud mot mikroplast

Fuglene kan ta feil av plastbiter og mat. Mikroplasten kommer inn i næringskjeden helt nede på plankton-nivå og bygger seg opp for hvert ledd. Dersom fuglene får i seg for mye plast får de problemer med næringsopptaket.

Reiertsen følger sjøfuglenes utvikling på Hornøya og prøver å finne svar på hvorfor det går så dårlig med så mange av sjøfuglartene.

Hun håper de kan begynne å forske på hvor mye plastforsøplingen betyr for sjøfuglenes overlevelse også her.

– Vi forsker mye på klima og mattilgang, men dersom plast har en stor effekt så er jo det noe vi kan gjøre noe med, forklarer hun.

Sjøfugl mage plastikk

Liket av en albatrossunge viser plastikkbiter i magen. I stedet for mat har den fått plastikk.

Foto: Wikimedia Commons / Chris Jordan (CC BY 2.0)