Nordmenn leder mot Sydpolen

Britiske kjendisatleter jager nordmennene over bresprekkene på Sydpolplatået.

Kappløpet

Rune Malterud stikker hodet ut av teltet på sjekkpunktet hvor de etter noen timers hvile også møtte det britiske laget som forsvarer Scotts ære.

Foto: ao3pr.com

Stian Aker

Stian Aker har hatt magetrøbbel i 30 minusgrader, men er bedre nå og går i full fart mot Sydpolen.

Foto: Petter Nyquist/Flash Studio
Rune Malterud

Rune Malterud feiret 28-årsdagen sin på Sydpolen like før løpet startet og var fornøyd med to små lette gaver og et lite kakestykke.

Foto: Petter Nyquist/Flash Studio
Ben Fogle

Det beste britiske laget med blant andre programleder Ben Fogle fra BBC ledet kappløpet de første dagene og kan fort ta igjen nordmennene.

Stian Aker og Rune Malterud (begge 28) forsvarer Amundsen og Norges ære i bitende kulde. Nordmennene leder nå kappløpet mot Sydpolen etter å ha gått 30 timer i strekk.

Den norske duoen har gått gjennom et område med bresprekker i helga. Sikten har vært dårlig, men innsatsen på topp.

Gikk over bresprekker

Deltakerne i det første kappløpet mot Sydpolen siden Amundsen og Scott går nå i et område hvor få eller ingen andre har vært før.

- Vi hørte og kjente at snøen kollapset under oss så det var litt småskummelt. Vi er begge to helt fine og føler oss i grei form, sa Stian på telefon søndag kveld før nordmennene fortsatte å gå.

- Vi jobber på grensa for hva kroppen tåler. På et tidspunkt gikk vi med flakkende blikk og støe bein så vi måtte bare legge oss ned i pulkene og hvile litt en gang, forteller Rune til NRKnatur.no.

Kun en tanke i hodet

Den norske duoen har imponert de andre deltakerne og teamet som følger kappløpet med sitt pågangsmot. Vanligvis går de i overkant av 40 km hver dag.

Den foreløpig siste etappen fram til sjekkpunktet var utpsyking av det britiske kjendislaget som lå noen kilometer bak. Stian og Rune holdt koken i 30 timer i strekk og tilbakela 90 imponerende kilometer!

- Dette er helt klart det hardeste vi har gjort. Vi greier ikke å konsentrere oss om noen tanker når vi går, forteller Rune til NRK.

Lite søvn

Med 12 timers gange på ski og mye tid som går med til å sette opp og ta ned telt, smelte snø og lage mat blir det lite tid til søvn.

- Kroppen har lyst på mer søvn. Vi ligger hele tida i konkurransemodus og er redd for at noen av de andre skal gå forbi, forteller Rune.

Selv om det er sommer med lyse netter er det bitende kaldt i Antarktis nå. Temperaturen er rundt - 30 grader og med vind i tillegg føles blir det over - 40 i effektive grader.

Men de to nordmennene har lært av Amundsens bragder og har med ekstra næringsrik proviant.

- Merkelig nok så er vi ikke utslitt. Jeg tror det har med at vi får mye ekstra ved å spise reinsdyrstunge og reinsdyrsfett. Og så drikker vi mye vann.

Tror på seier

Nå er Rune og Stian klare for siste halvdel av løpet. De har hvilt i et døgn og har troen på at de kan vinne. Nærmeste konkurrent er det britiske kjendislaget som ligger 4,5 timer bak dem.

Laget består av dobbel OL-gullvinner i roing James Cracknell, tv-personlighet og eventyrer Ben Fogle og tikampmester Ed Coats.

- Vi har virkelig satt på de andre. Nå gleder vi oss til å komme i gang. Når vi leder kan vi styre alt fra tet. Vi skal kjøre hardt ut nå!

  • nrknatur.no følger kappløpet
  • Til våren kan du se hele polareventyret på NRK
Kappløpet - Sydpolkart