Hopp til innhold

– Lakselus kan føre til katastrofe for villaksen

Rekordmange lakselus i oppdrettsanleggene i høst skaper bekymring.

Laks skadd av lakselus

FRYKTET: Lakselusa bidro til problemene for villfisk og laksenæring i Chile, men der herjet også sykdommen ILA. Næringen tror ikke vi vil få en lignende situasjon i Norge.

Foto: John Øystein Berg, Foto: John Øystein Berg

– Vi kan stå overfor en katastrofe for både oppdrettsnæringen og våre ville stammer av laks og sjøørret, ifølge Havforskningsinstituttet.

Tall fra oppdretterne selv viser at det ikke har vært så mange lakselus som nå i løpet av de tre årene tellingene har pågått.

Lakselus - 13.11.09

REKORDMANGE: Grafen viser funn at voksne hunnlus i norske oppdrettsanlegg. Den blå kurven er funnene i 2009 per 13.11. Rød og grønn kurve viser henholdsvis 2007- og 2008-tallene.

Foto: Lusedata.no/FHL

Lusa er blitt resistent

Med enorme mengder fisk samlet i oppdrettsanlegg langs kysten har lakselusa mange verter og mulighet til å spre seg til villfisk som vandrer forbi.

Problemet er at mange lus er blitt resistente mot medikamentene som skal ta knekken på dem.

– Vi har sett at motstandskraft mot avlusningsmidler gro fram også i Chile, Irland, Scotland og på Færøyene. Får dette utvikle seg fram mot våren vil det ha alvorlige konsekvenser for villfisken, sier Karin Kroon Boxaspen ved Havforskningsinstituttet .

Frykter «chilenske tilstander»

For få år siden produserte oppdrettsanleggene i Chile enorme mengder laks. Nå ligger næringen med brukket nakke etter at sykdommer og lus herjet i flere år.

– Vi kan begynne å nærme oss chilenske tilstander, sier Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskeforbund .

Også Bellona frykter store konsekvenser om ikke myndighetene begrenser oppdrettsnæringen.

– Vi har en akutt situasjon med tanke på lakselus. Både hos villfisk, men også i oppdrettsnæringa. Hvis man ikke får gjort noe kan man få tilstander som ligner på det man har fått i Chile, sier Marius Dalen i Bellona .

Oppdretterne brakklegger anlegg i vinter

For å stoppe lusa å spre seg før havet blir varmere igjen neste vår må færre oppdrettsfisk være i sjøen og flere tiltak må iverkstettes samtidig.

– Både av hensyn til oppdrettslaksen og villaksen setter næringen nå inn ekstra tiltak. Vi må koordinere brakklegging av anlegg i vinter, og vi må gjøre det i større omfang enn tidligere, sier Henrik Stenwig.

Han er direktør for helse og kvalitet i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL). De planlegger en rekke tiltak for at antallet lus skal være lavest mulig når våren kommer.

Stenwig mener det ikke er aktuelt med «chilenske tilstander» i Norge.

– Når det blir mer fisk må man være mer påpasselig. De manglet gode rutiner på dette i Chile. Hver gang det har dukket opp noe nytt i Norge har vi klart å håndere det og likevel hatt vekst i næringen.

Vil stoppe nye oppdrettsanlegg

Ingen norske faginstanser som har uttalt seg til Fiskeridirekoratet anbefaler flere oppdrettsanlegg, ifølge NFFJ.

– Det ropes varsku fra alle faginstanser. Likevel tillater regjeringen utvidelser i oppdrettsnæringen, sier Farstad.

Både NFFJ og Bellona ber om total frys i åpning av nye anlegg og utvidelse av kapasitet på anleggene. De vil stoppe veksten i oppdrettsnæringen.

– Norge har fått kontroll med utslippene i industrien på land, men havbruk gjenstår. Norsk oppdrettsnæring er på 70-tallsnivå og de får lov til å herje fritt under fanen «vekst», sier Farstad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.