– Jeg skvatt jo rundt som et såpestykke

I hundre år gamle skinnsko og med en sekk som spiddet ham i ryggen gikk Lars Monsen bokstavelig talt på trynet i Namdalen. – Jeg falt minst tretti ganger, forteller han.

Lars Monsen
Foto: Håvard Jenssen / NRK

– Det første jeg tenker på når det gjelder den turen er fottøyet. Jeg skvatt jo rundt som et såpestykke hele turen, sier Lars Monsen.

I den tredje episoden av Monsen på villspor denne høsten, skulle hovedpersonen utrustes med hundre år gamle klær og utstyr, og ta seg av gårde til fjells og til vanns rundt 50 kilometer i luftlinje fra start til mål. Monsen har en forkjærlighet for sine egne inngåtte fjellsko, og ønsker helst å få bruke disse på oppdragene han får i serien, men denne gangen måtte han avfinne seg med å ikke få det som han ville.

Det å padle og se at du så å si står stille er mest av alt en mental øvelse.

Lars Monsen

– Jeg falt minst tretti ganger. Men det gikk greit. Det viktigste er at man ikke skader seg. Sekken var jo også et trist kapittel. Den var direkte vond. Det var som å gå med to jernstolper inn i ryggen, beskriver han.

Slet fryktelig med flåten

Ikke nok med svært uvante klær og sko. For å komme seg over et stort vann fikk han i oppgave å bygge en flåte på gamlemåten. Utstyr? Øks og tau.

Alt om Monsen på villspor her!

– De som sto bak planen om at jeg måtte bygge en flåte visste jo selvfølgelig at det er noe jeg ikke har gjort før, kommenterer han.

Lars Monsen

Ved Salsvatnet i Nord-Trøndelag måtte Lars Monsen bygge en flåte til å ta seg videre med.

Foto: Håvard Jenssen / NRK

Etter gjentatte forsøk og stadige forbedringer, er flåten solid nok til å sjøsettes med Monsen ombord. Det var da den virkelig store tålmodighetsprøven starter. Salsvatnet i Nord-Trøndelag er 22 kilometer langt og padleåren elendig. Lars Monsen regnet at han brukte rundt en time på hver 500. meter. Det betyr at han padlet i 20 timer for å tilbakelegge de ti kilometerne han la bak seg på vannet.

Ta ukens Monsen-quiz her!

– Det å padle og se at du så å si står stille er mest av alt en mental øvelse. Det er fysisk tungt også, men mest av alt mentalt utfordrende å holde det gående. Der fikk jeg virkelig profittere på ekspedisjonene mine. Alt handler om å holde det jevne siget og være tålmodig, beskriver han.

FØLG MONSENS RUTE VED Å KLIKKE PÅ PILEN PÅ KARTET:

Laster kart, vennligst vent...

I denne episoden ble Lars Monsen satt ut like ved Juvika i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag. Han gikk over i Fosnes kommune der han gikk ombord på flåten på Salsvatnet. Til slutt gikk han en runde i fjellheimen sørøst for vannet, og avsluttet i en oppblåsbar kano mot målet.

Da tidsfristen kom var Monsen hårfine to kilometer unna Saksen Gård, der Anne Rimmen og Trond Strømdahl ventet. En sjeldent sliten Monsen måtte dermed hentes uten å ha klart oppgaven.

– Det er litt bittert at jeg bommet med en liten halvtime. Men det var nok fordi tempoet var så lavt på vannet, og at jeg måtte ta nettene i bruk. Det ble lite søvn, forklarer han.

LES OGSÅ: Monsen på tur fra Lesja til Romsdalen (Ep. 2)

LES OGSÅ: Monsen på tur i Trillemarka (Ep. 1)

Her gjettet TV-seerne hvor Lars Monsen var denne gangen:

Laster innhold, vennligst vent..

LES OGSÅ: Alle som har vunnet Monsen på villspor-konkurranasen