Hopp til innhold

– Et eventyr av en tur

Lars Monsen elsket virkelig å kjempe seg gjennom nasjonalparken i Finland. – Hvis ikke slikt fyller sjelen din, er det ingenting som gjør det, mener han.

Helt nord i nasjonalparken Oulanka like ved Kuusamo i Finland ble Lars Monsen satt av helikopteret denne gangen. Midt i et enormt myrområde og uten en eneste fjelltopp å se. Dermed gikk det ikke mange meterne før Monsen skjønte hvor han måtte befinne seg.

Ta den rykende ferske Monsen på villspor-quizen her!

– Terrenget lukter sterkt av Nordkalotten, utbrøt Monsen, som har et spesielt forhold til det enorme området som dekker Norge, Sverige og Finland nord for polarsirkelen. For ti år siden tilbrakte han et helt år i området. Det ble det både bok og TV-serie av. Men akkurat nasjonalparken Oulanka, helt på den russiske grensen, hadde han aldri vært.

– Jeg fikk en vanvittig godfølelse med det samme jeg begynte å få en anelse av hvor jeg var. Jeg er veldig glad i den typen terreng med gammel urskog. Slik skog betyr ly for vær og vind, stillhet, bålmuligheter og idylliske leirplasser langs elven, beskriver han.

– I ett med naturen

I luftlinje var denne turen i villmarken 75 kilometer, og Monsen måtte forsere lange strekninger i tungt myrlandskap før han fant kanoen på post 2. Sammen med hunden Kuling nøt han turen nedover Oulankaelven i kanoen.

Oulanka nasjonalpark

Dette terrenget ble Monsen forlatt i denne gangen. Bildet er tatt fra helikopteret som fraktet ham ut.

Foto: NRK

– Jeg kan vanskelig tenke meg situasjoner der man er nærmere elementene. I kano så er du i ett med naturen, mener Monsen, og beskriver de gamle trærne som lener seg ut over elven, rovfuglene som seiler over himmelen. I løpet av padleturen møtte han også en flokk tamrein som kom for å drikke ved elven.

Alt om Monsen på villspor her!

– Det var fantastisk vakkert. Å padle i kano er så naturlig for oss mennesker. Vi har gjort det i tusenvis av år, flyter med strømmen nedover, sier han.

Unngikk Russland

Oulanka nasjonalpark er et populært reisemål for turgåere fra hele Europa. Oulankaelven snirkler seg i nordøstlig retning og fortsetter inn i Russland. To kilometer fra grensen skulle Monsen ta av i en sideelv og forlate kanoen. Han rakk tidsfristen med vel en time, og fant frem til mål der Anne Rimmen og villmarksekspert Dag Kjelsaas ventet.

– Det var helt eventyrlig. Ordentlig deilig å bare kjenne skogens ro senke seg i sjelen. Jeg hadde også en opplevelse av en stor gran som deiset i bakken med eit brak. Hvis ikke slikt fyller sjelen din, så er det ingenting som gjør det, mener Monsen.

FØLG MONSENS RUTE I VED Å KLIKKE PÅ PILENE PÅ KARTET:

Monsen 2016 turspor 6

LES OGSÅ: Monsen på tur fra Hardangerjøkulen til Aurlandsfjorden (Ep. 4)

LES OGSÅ: Monsen på tur i Namdalen (Ep. 3)

LES OGSÅ: Monsen på tur fra Lesja til Romsdalen (Ep. 2)

LES OGSÅ: Monsen på tur i Trillemarka (Ep. 1)

Her gjettet TV-seerne at Monsen gikk denne gangen:

Laster innhold, vennligst vent..