Hopp til innhold

– Du varer ikke lenge hvis du er macho i fjellet

Lars Monsen ga blaffen i tidsfristen da tåken pakket ham inn på høyfjellet.

Lars Monsen
Foto: Rune Malterud / NRK

– Når høydekurvene er så tette, så ser du ikke på kartet hvor det dukker opp en bratt skråning. Plutselig suser du utfor og knekker et bein. Da er det bedre å respektere naturen, sier Lars Monsen.

Med tolv av 80 kilometer igjen til målet våknet Monsen til så tett tåke siste dagen, at han ikke følte han hadde noe valg. Det var uaktuelt å ta sjansen på å vandre videre.

Ta den rykende ferske Monsen på villspor-quizen her!

– Det var så ville bratte fjell at selv om man skulle tro at det gikk an å navigere riktig med GPS'en, så hadde det vært et sjansespill, forteller han.

Brukt for lang tid tre av fire turer

Dermed måtte han gi opp tidsfristen for tredje gang i denne sesongen av Monsen på villspor. Men når årsaken var tåke, tok han det ikke tapet så tungt.

– Det nytter ikke å bli macho i fjellet. Da varer du ikke lenge, mener han.

Alt om Monsen på villspor her!

Lars Monsen startet turen på vestsiden av Hardangerjøkulen i Hordaland. Han krysset breen mot nord til post 1, før han satte kursen mot post 2 som lå over fylkesgrensen til Sogn og Fjordane, mellom Upsete og Myrdal.

FØLG MONSENS RUTE VED Å KLIKKE PÅ PILEN PÅ KARTET:

Monsen turspor 4

– Det var en veldig artig tur både orienteringsmessig og sikkerhetsmessig, synes han.

Begrunnelsen er det han karakteriserer som bratt og farlig terreng, i tillegg til at været ble dårlig. Ikke akkurat det de fleste andre friluftsmennesker ville beskrevet som en artig tur.

Plutselig suser du utfor og knekker et bein. Da er det bedre å respektere naturen

Lars Monsen

Ikke nok med bratt, farlig og dårlig vær. I tillegg var turen lang. Selv om store deler kunne unnagjøres på ski sier en distanse på 80 kilometer i luftlinje lite om de virkelige avstandene i slikt terreng.

– På grunn av så dype daler og mye sikksakk-gåing kan to kilometer på kartet ofte bli fire i virkeligheten, merket Monsen.

Her kan du utforske en 3D-modell av Stigen. Laget av NRK-fotograf Marius Arnesen, med drone, under besøket på gården:

Aller først fikk han følge av en lokal kjentmann over isbreen. Monsen-ekspert og kamerat Trond Strømdahl la opp turen via breen fordi han vet Lars ikke har særlig erfaring med nettopp det.

– Det er alltid en risiko forbundet med å bevege seg på breer, derfor har jeg for vane å holde meg unna breer bare for sikkerhets skyld, forteller Monsen.

LES OGSÅ: Monsen på tur i Namdalen (Ep. 3)

LES OGSÅ: Monsen på tur fra Lesja til Romsdalen (Ep. 2)

LES OGSÅ: Monsen på tur i Trillemarka (Ep. 1)

Her gjettet TV-seerne at Monsen gikk denne gangen:

Laster innhold, vennligst vent..