Hopp til innhold

Mer sverdfisk på Norskekysten

I august i år fanget Åge Hveding en sverdfisk i Tysfjord i Nordland. Dette er bare en av stadig flere sverdfisker som blir observert og fanget i norske farvann. Forskerne tror et varmere hav er en av årsakene.

Åge Hveding fanget denne sverdfisken som hadde kjørt seg fast i fjæra
Foto: Unni Skoglund

-Det var mye seimort i sjøen og jeg tror den beitet på den, sier Åge Hveding. – Antagelig har seimorten prøvd å gjemme seg inne i fjæra og så har sverdfisken fulgt etter. Der kjørte den seg fast og Åge Hveding kakket den i hodet med en åre og tok den på land. –Det var god mat, den smakte omtrent som tunfisk sier Åge Hveding.

 

Flere observasjoner

Åge Hveding forteller at han også i fjord såg sverdfisk i Skrovkjosen i Tysfjord.
-Jeg vet ikke om det var den samme, men jeg såg den hoppet flere ganger.

Så langt i år har vi bare fått to sikre observasjoner av sverdfisk, mens det i fjor var en midlertidig topp med 4 sikre rapporter av sverdfisk.

Varme og mat

Temperaturen i havet utenfor Norge har steget med 1-2 grader siden 60-tallet. Leif Nøttestad på Havforskningsinstituttet tror det er en kombinasjon av økt temperatur og god mattilgang som fører sverdfisken til norske farvann.
-Det er nærliggende å koble dette til et varmere hav, men sverdfisken spiser ikke temperatur, de spiser fisk. Den gode tilgangen av mat er nok også en viktig grunn til at sverdfisken vandrer så langt nord. Norskhavet er et produktivt område som gjør det attraktivt for store jegere som sverdfisk å beite her.

Vandringsmønster

Sverdfisk er en av de fiskene som vandrer mest i løpet av et år. Den kan gå helt fra Sør Afrika til Norge i løpet av en sesong. I Norge har de fleste blitt observert eller fanget på sensommeren og høsten. Leif Nøttestad tror varmere hav og god mattilgang kan gjøre sverdfisk til et vanligere syn langs norskekysten.

Ser du en sverdfisk så send rapport til: Leif Nøttesatd
Mer om sverdfisk (Havforskningsinstituttet)