– Jo mer oppdrett, jo mindre fisk har vi. Du konverterer egentlig fisk fra en art til en annen. Du lager ikke mer fisk.
Det sier professor Daniel Pauly ved Universitetet i British Columbia. Som en av verdens fremste eksperter på fiskeri advarer han nå mot oppdrettsnæringen.
Ifølge FN-organisasjonen FAO trengs det tre kilo villfisk for å produsere én kilo oppdrettsfisk. Kampanjen Pure Salmon går nå til
for deres virksomhet ulike steder i verden.– Laks er luksus vi ikke har råd til
Vil vi ha fisk på middagsbordet også i framtida er ikke oppdrettsfisk veien å gå, ifølge forskeren blant annet medvirker i dokumentarfilmene
og .– Å lage fiskemel for å fôre laks er å stjele mat ut av munnen på folk. Laksen er en luksus som bare mennesker i den rike delen av verden har råd til.
Trålere og langlinefiskere har tømt havet for ni av ti fisker over 50 centimeter. Daniel Pauly er blant dem som
.– 40 prosent av fisken som fiskes i havene blir til fôr i oppdrettsnæringen for at rike folk skal kunne spise laks og reker, sier professoren.
Importerer mer enn vi ekporterer
Oppdrettslaksen som produseres i Norge spiser mer fisk enn den samlede produksjonen av norsk sjømat ment for mennesker, ifølge
.Leder Lars Haltbrekken mener andres fisk sponser veksten i norsk laksenæring.
– I løpet av 2007 spiste oppdrettslaksen i Norge 2,5 millioner tonn villfanget fisk, mens den totale norske innenlandsproduksjonen av sjømat til mennesker var på 2,3 millioner tonn.
Se regnstykket for hvor mye villfisk oppdrettslaksen spiser på
.– Vi tar et stort jafs av verdenshavene
Fordi bestandene av tobis og lodde utenfor Norge har kollapset må laksefôret hentes fra et annet sted. Med andre ord importerer Norge fiskeprodukter fra andre land for å mate oppdrettsfisk.
Prisen på oppdrettslaksen er nemlig i stor grad bestemt av prisen på fôr.
– Så lenge den norske laksenæringen kan betale mer for sardinene enn kystfolk i Chile, vil chilenere få mindre fisk, sier Haltbrekken.
Se Brennpunkt om norsk laks i NRK Nett-TV:
LES OGSÅ:
LES OGSÅ:
LES OGSÅ: