Vi lar vær være vær og plukker de bittersure oransjerøde fruktkulene. Høyt henger de, og sure er de, sa reven i eventyret, men søte blir de, når de kommer ned og får et opphold i fryseren min.
Les også:
- ¾ kg rognebær fra fryseboksen
- 2 liter vann
- 600 g sukker
- 4-5 dråper vaniljeessens eller en liten vaniljestang
Det er viktig at rognebærene har vært fryst før bruk, det får frem sukkeret i den bitre frukten. Kok bærene 15 minutter med 2/3 av vannet. Hell massen over i sileklede med bolle under og la stå natten over. Hell over resten av vannet og vri ut mest mulig væske fra bærene.
Hell saften, vaniljestangen og sukkeret i en kjele og kok en halvtime. Bruker du vaniljedråper, har du dem i til slutt (vær heller sparsom med dråpene, de kan fort gi en bitter smak). Du kan tilsette saften av en sitron eller appelsin etter kokingen, det vil bryte noe av den bitre rognebærsmaken.
Saften kan brukes til gelé, det er bare å bruke en flaske fruktpektin og følge oppskriften på flasken.