NRK Meny
Normal

Lag gelé av rognebær

Rognebærgeléen er god å bruke som tilbehør til vilt, men også i viltsausen.

Rognebær
Foto: Rainer Prang / NRK

Generelt bør man bruke bær som ikke er overmodne, de skal være bare så vidt modne for at geléen skal bli stiv...

...men du kan selvfølgelig bruke gelantin eller stivelse, følg da bruksanvisning på pakken.

Rognebærgelé er perfekt til reinsdyrgryta

Kok rognebærene i vann i ca. 30 min. Ta en halv liter vann til 1 kilo bær. Rør minst mulig i bærmassen under oppvarming og koking, da blir saftutbyttet størst.

Sil saften i et klede i ca. 45 min. Mål opp saften, hell den tilbake i kasserollen, kok opp og la den koke i 5 minutter.

Tilsett sukker litt etter litt, 9 dl sukker til 1 liter saft. La saften koke videre i 10-15 minutter.

Hvordan finne ut om geléen er stiv?

For å finne ut om geléen kan bli stiv, kan du helle litt saft på en tallerken, og vente til den har blitt avkjølt. Ta bort skummet som kommer opp når geléen koker med en fiskespade el.

Hell geléen i små glass (glassene bør være varme og tørre), og fyll opp til ca. 1/2 cm nedenfor kanten. La geleen avkjøles.

Legg på syltevoks (parafinvoks). Smelt voksen slik det står på pakken, hell den over den stivnede geléen, slik at den når opp til kanten på glasset. Så klipper du opp passende hyssingstumper som du legger oppi voksen, slik at det blir lettere å fjerne vokslokket når det er stivnet.