Kommer Norge først til Sydpolen?

Arven etter Amundsen forsvares i ekstrem kulde på Sydpolen. Med selskinnsvester og reinsdyrstunge skal Rune og Stian gå fortere enn britiske kjendiser.

Kappløp til Sydpolen

Stian Aker

Stian Aker er på vei til Sydpolen.

Foto: Petter Nyquist/Flash Studio
Rune Malterud

Rune Malterud har tror på norsk seier.

Foto: Petter Nyquist/Flash Studio

Etter flere uker med strabasiøs trening og kraftige snøstormer er nå kappløpet mot Sydpolen i gang.

To dager etter at løpet startet ligger det norske laget på andreplass. Foran dem er det britiske kjendislaget med kjente atleter og eventyrere.

De satser på å gi deres sydpolhelt revansj fra det forrige kappløpet da Scott tapte mot Amundsen om å komme først til polpunktet.

- Vi hadde en knallstart, men har latt dem (britene gå foran og finne veien inn til videre, sier Rune Malterud.

På kappløpets første dag (søndag 4. januar) gikk han og Stian Aker 38 km på tolv timer. Like bak dem er det fire andre britiske lag.

Hør hans telefonrapport fra kappløpets første dag:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hør Stians hilsen hjem fra kappløpets andre dag:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Bitende kaldt

Nordmennene er nok dyktigere på ski enn de fleste andre, men de er kun to og har derfor mer vekt i pulkene enn de andre lagene som har tre deltakere.

Selv om nettene er lyse nå i Sydpolens sommerhalvår er det bitende kaldt. Lagene er 2800 meter over havet og det er sjelden varmere enn 25 minusgrader.

Kappløpets start ble utsatt noen dager på grunn av kraftige snøstormer og såkalt whiteout – det vil si null sikt. Temperaturen har vært nede i 40 minus og eventyrerne ble nødt til å holde seg i teltet noen dager i romjula.

Nå når været har forbedret seg med blå himmel og flere mils sikt til horisonten klager hardhausene Stian og Rune på at det er for fint.

Norge først på Sydpolen 14. desember 1911

Robert F. Scott og hans menn fant Amundsens telt på Sydpolen da de kom dit i 1912.

Foto: NTB, SCANPIX/Arkiv / SCANPIX
Ben Fogle

Ben Fogle er en av BBCs store stjerner. Han vil ta revansj etter at Scott tapte forrige kappløp til Sydpolen.

James Cracknell og Ben Fogle

James Cracknell har to OL-gull i roing og har sammen med Ben Fogle rodd over Atlanterhavet.

Foto: JOHNNY JNO BAPTISTE / AP
Inge Solheim

Inge Solheim har vært på Nordpolen syv ganger. Nå går han mot Sydpolen.

Spiser reinsdyrstunge

I tillegg til moderne utstyr har de to med seg og på seg mat og klær i Amundsens stil.

Med hjemmelagd ullundertøy, selskinnsvester og mange års erfaring med friluftsliv i norske fjell holder de to varmen. I pulkene har de også næringsrik mat som reinsdyrstunge og fett.

For snart hundre år siden førte Scotts valg av proviant til at han og hans menn omkom i Antarktis. Næringsrik mat og drikke er livsviktig i et så ekstremt klima.

Rodde over Atlanteren

Stian og Runes konkurrenter er stort sett briter som vil ta revansj.

Mest forventninger og oppmerksomhet får Team Qinetiq med OL-vinner i roing James Cracknell og BBC-programleder Ben Fogle.Tidligere har de to rodd over Atlanterhavet.

Med seg på laget har de tikampmester Ed Coats som har vært kaptein for to lag som har svømt over den engelske kanal. Laget står i sentrum for en BBC-dokumentar som du kan se på NRK til våren.

Første blinde til Sydpolen

Også Team South Pole Flag har med seg noen ekstraordinære eventyrere. Mark Pollock ønsker å bli den første blinde på Sydpolen.

Etter at han uventet og plutselig ble blind har han imponert og inspirert mange gjennom sine bragder. I 2004 gjennomførte han verdens mest ekstreme maraton til Nordpolen.

Med seg på laget har han rugbytrener Simon O’Donnell fra Dublin og en av Norges mest erfarne polfarere og ekspedisjonsledere, Inge Solheim. Som Rune og Stian har også han bakgrunn fra Hæren.

NRKnatur.no følger kappløpet.

Se også: