Hopp til innhold

Kari og langbambusen

Det gikk 10 minutter. Så satt den på kroken. Årets første laks ble dratt opp mens noen ennå jobbet med å få redskapen ut i vannet.

Præcident i Langbambusens venner Harald Fugelsøy og Ut i naturen-programleder Kari Toft

Præcident i Langbambusens venner Harald Fugelsøy og Ut i naturen-programleder Kari Toft.

Foto: NRK

Ut i naturens Kari Toft har forsøkt seg på kunsten å kaste med langbambus med mark, og det var ikke hun som fikk verken den første eller største fisken. Men fisk på langbambus fikk hun.

145 deltakerne var med på Norsk Laksefestival sin konkurranse.

– Langbambusen er lang! Veldig lang, forklarer Kari. Og ganske tung. Det merker du når du blir stående lenge med den. Men lengden er også den store fordelen. Du når langt ut på en kontrollert måte slik at du får en følelse av å kunne slippe ned kroken der du sist så vaket.

Video:

Kari Toft fisker med langbambus
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se hele Ut i naturen

Karis triks

Har du noen langbambus-triks?

  • – Jeg merket at jeg ikke lot stanga starte langt nok bak meg da jeg skulle kaste ut i begynnelsen. Da fikk jeg ikke nok kraft i kastet. Det er mye som skal settes i bevegelse når en kaster med langbambus, så start kastet med stanga godt bakover. Da får du den fine lyden når du slenger den fram.
  • – Det er også lurt å legge fra seg stanga og la framparten hvile på en stubbe eller ei tue mens du har krok og agn ute i vannet. Da blir du ikke så sliten av å holde den lange stanga.
  • – Ellers er det viktig å holde fast på snøret slik at du låser spolen når du har fått fisk og skal slenge fisken resolutt opp av vannet og i en stor bue over hodet ditt og på tørt land. Jeg glemte nemlig det første gangen, og ble veldig forundret over at jeg ikke fikk opp fisken.

Langbambusens præcident

Kari ble lært opp i kunsten å fiske med langbambus av selveste præcidenten i Langbambusens venner og med stenger direkte importert fra Kina. Der hadde præcidenten egenhendig vært og plukket ut stengene. Han fant ut at det var lurt etter først å ha fått tilsendt fem meter lange stenger som var like grove i topp som i rot.

Opplæringen og oppvarmingen til den store laksekonkurransen i Surna skjedde i et mindre vann hvor ørreten rett som det var kunne slenges triumferende på land. Men ville det bli like stor triumf i lakseelva?

– Jeg fikk på flere pene steke-fisk som jeg fikk slengt på land og senere på stekepanna. Men da den store laksekonkurransen kom i gang, fikk jeg det så travelt med å følge med på alle andre som dro opp laks, at jeg nesten ikke rakk å praktisere fiske med langbambus sjøl. Men moro var det, sier Kari Toft.

Laksekonge med 10 kilo på kroken

Bjørn Ersnes

Laksekonge Bjørn Ersnes.

Foto: Norsk Laksefestival

Spenningen var stor foran starten av årets konkurranse. Vannføringa i Surna var god og det var blitt observert stor og sølvglinsende laks på veg oppover elva.

Nå var spørsmålet om den ville bite på kroken og hva en burde lokke den med? Flue, sluk eller mark? Det er tatt laks på 26,5 kilo i Surna. Hvor stor ville årets vinnerlaks være?

Svaret fikk vi en og en halv time etter at start-raketten ble sendt til værs. Laksen Bjørn Ersnes fra Kristiansund tok på 10,1 kilo viste seg å være kveldens største og Ersnes ble årets Laksekonge.

Landing og veiing måtte skje fort og med kyndige hender, for i år skulle ingen lakser bøte med livet under konkurransen. Samtlige lakser skulle nemlig tas vare på som stamfisk for å styrke laksebestanden i Surna.

Tøft liv for laksen

Norsk villaks utsettes for mange trusler:

  • Smittsomme sykdommer
  • Rømt oppdrettslaks
  • Kraftutbygginger

Laksen i elva Surna i Møre og Romsdal må sloss mot alt dette, men elva er likevel den viktigste lakseelva på Nordmøre. Og den 25. uka i året er Surna den aller viktigste lakseelva i hele Norge. For da arrangeres det laksefestival.

Les: Norges beste fiskehistorie er kåret

Les: - Fang og slipp er å leke med maten

Til nrknatur.no