NRK Meny
Normal

Vill, vakker og farlig

Hardangerjøkulen er isbreen som er så lett tilgjengelig at den har fått eget 17. maitog og hytte på toppen.

Simadalen i Eidfjord sett fra Hardangerjøkulen
Foto: Picasa 2.7

Bli med og opplev 17. mai og dramatiske brefall på Hardangerjøkulen (video):

Hardangerjøkulen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se hele: Vill, vakker og farlig

Mange har sett denne vakre iskalotten mellom Bergensbanen og riksvei 7 over Hardangervidda. Men Jøkulen har også en dramatisk og farlig historie.

Ventet på at «Demmo skulle gå»

For folket i Simadalen i Eidfjord kommune har den vært en konstant trussel mot gård og grunn. Hver høst ventet simadølene på at «Demmo skulle gå».

Øverst oppe i Simadalen danner brearmen Rembesdalskåkje en demning for Demmevatnet, en demning som år om annet brast og skapte Norges største og farligste «Jøkulalaup».

I 1937 skjedde den siste store naturkatastrofen i Simadalen da Demmevatnet banet seg vei under breen. Alle gårder ble tatt av vannet, men utrolig nok mistet ingen av folkene i dalen livet.

Turiststrøm til Demmevasshytta

Det ligger flere hytter på og rundt Hardangerjøkulen. På toppen ligger Jøkulhytta. En annen hytte, er Den Norske Turistforenings (DNT) hytte Demmevass: I 1896 startet arbeidet med en tappetunnel for Demmevatnet og en anleggshytte ble bygget kloss inntil det farlige brefallet. Dermed var grunnlaget lagt for den store turiststrømmen som Demmevasshytta skapte (video):

Demmevasshytta på Hardangerjøkulen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I dag er vestsiden av Jøkulen og ikke minst Demmevasshytta en viktig møteplass for landets bre-entusiaster. Selv om Rembesdalskåki trekker seg tilbake som andre breer på Vestlandet, er denne utilgjengelige delen av Jøkulen et viktig og enestående naturdokument.

På tur med breinstruktører fra Turistforeningen (Video):

Brefører på Hardangerjøkulen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Til nrknatur.no