NRK Meny
Normal

Hageblomstene truer naturen

Blomstene du har plantet i hagen din, kan ha bragt med seg både sykdommer og skadedyr.

Hage
Foto: SAMI BELLOUMI / PHOTOPQR/VOIX DU NORD

I fjor ble 28 000 tonn potte- og hageplanter fraktet inn i Norge. Det er dobbelt så mange som elleve år tidligere.

Og de færreste av disse plantene blir kontrollert for skadedyr og sykdommer. Faktisk blir bare seks prosent sjekket av Mattilsynet.

- Det Mattilsynet gjør er bare stikkprøver, forteller seksjonssjef i Mattilsynet for Oslo, Annette Haugane.

Importerer flere hundre insekter

Dette betyr at over 90 prosent av potte og hageplantene som importeres til Norge, ikke blir kontrollert.

- Det er ingen tvil om at nivået vi har på kontrollen av import av planter i dag, ikke er god nok til å hindre innførsel av innsekter og sykdommer, mener seniorrådgiver i direktoratet for naturforvaltning, Øystein Størkersen.

Iberiaskogsnegl

De siste årene har Norge fått flere skadedyr, som denne, den fryktede iberiasneglen.

Foto: Arild Andersen/Bioforsk

De siste årene har Norge fått sykdommer som tørråtesopp som angriper busker og trær, og skadedyr som liljebiller og iberiasnegler.

Les også: Krigen mot mordersneglene

Størkersen, anslår at vi årlig importerer flere hundre nye insekter, en del får fotfeste.

- Vi har mange fremmedarter som har kommet inn fra andre verdensdeler, for eksempel Asia og Afrika. For hver enkelt av oss fører det til en fattigere natur, så det skal ikke herske noen tvil om at planteimporter utgjør en stor risiko, mener han.

Vil ha strengere kontroller

Selv om de færreste blomstene blir kontrollert manuelt, kommer de til Norge med et sunnhetssertifikat som sendes til Mattilsynet. Dette er nøye nok, mener logistikkansvarlig i Plantefoss, Terje Bru.

- Mattilsynet godkjenner alt sammen. Vi får ikke sendt det videre før det er godkjent. Og når de har godkjent det, så må vi jo stole på det, sier han.

Men Størkersen mener dette er for dårlig. Han vil ha et langt strengere kontrollregime, enn det Mattilsynet har ressurser til.

- Man kan ha et mottakssted på grensen der alle containere blir behandlet. Det kan være gassing for eksempel. Det er ingenting som er hundre prosent, men vi kan gjøre det langt bedre enn i dag, mener han.

Mer hage: nrk.no/hage