Lunden er fuglefjellets mest fargerike innbygger og manges favoritt på grunn av det flotte nebbet, men om dette er herr eller fru, er ikke godt å si. Forskerne må ta blodprøve av lunden for å bestemme kjønnet. Lunden legger ett egg og begge foreldrene ruger.
Alken er en kul og pratsom fugl. Den «prater» med ungen sin og de kjenner hverandre igjen på stemmen. Alken kan minne om en pingvin når den kommer vaggende. Han er ikke så god til å gå og fly, men er en utrolig dyktig dykker.
Når svartbaken angriper, er det lurt å passe seg. Den spiser egentlig fisk, men kvier seg ikke for å jakte på eggene og ungene til de andre artene i fuglefjellet.
Her er en gråmåke på tur med barna. De hekker ikke i selve fuglefjellet men på toppen av Hornøya. Også gråmåkene spiser mest fisk – men også naboens barn.
På Hornøya hekker det 30 000 lomvier, men i andre fuglefjell er det få av dem. På listen over arter som kan bli utryddet i Norge, har lomvien status som «kritisk truet». Hvert par legger kun ett egg, rett på berghyllen. I juli kommer årets unger til å kaste seg utfor klippekanten. De som overlever er klare for et liv på havet.
Denne krykkjen har sin helt individuelle merking. Høyrefoten er merket med hvit, rød og blå, mens venstrefoten har en metallring med et nummer og fargene blå og hvit. Fargekombinasjonen gjør at forskerne vet nøyaktig hvem dette er. Det merkes et visst antall krykkjer hvert år, og merkingen hjelper forskerne med å si noe om hvor stor del av bestanden som overlever fra ett år til det neste.
Se så fort toppskarvungene har vokst på bare noen uker! Reiret legges i steinurer eller i bergsprekker, og vanligvis legger den tre til fire egg. I gode år overlever i snitt 1,5 per par, i dårlige år mindre enn en fra hvert par.
I løpet av de siste 30 årene har antallet villaks i Norge blitt halvert. Kenneth Bruvik prøver å finne ut hva som har skjedd. Hele serien «Den fantastiske villaksen» er tilgjengelig i NRK TV.