Så går vi rundt om en enerbærbusk...
Busken med de stive, stikkende nålene kjenner vi alle fra julesangen og gang rundt juletreet.
Einer (Juniperus communis) er vanlig i hele landet og vokser opp til 1700 meter over havet. Ved kysten er nålene mer stikkende enn på fjellet, hvor vi faktisk sanker einerbær uten hansker, fordi nålene er mykere.
Einerbæret som egentlig er en liten kongle, er grønt første året, andre året modnes det og blir blått.
Tørkede nåler kan males til krydder og dryss; prøv litt ved graving av fisk og kjøtt! Friske og tørkede einerbær kan brukes hele og knuste som viltkrydder og til te og dram.
Einerbærsirup
- Ha einerbærene i en kjele av rustfritt stål. Hell over vann til det dekker bærene. La det hele småkoke i tre timer.
- Hell av væsken gjennom en sil. Ta vare på væsken! Ha nytt vann over bærene til det dekker. Kok nye tre timer.
- Gjenta prosessen en tredje gang.
Einerbærsirup. Kokes sirupen lenge nok, kan du lage karameller!
Foto: Jahn ThrondsenSamle de tre avkokene i en kjele og kok inn væskemengden til det halve. Tilsett sukker, for eksempel 1 dl pr. liter opprinnelig væske, og kok videre til en sirupaktig konsistens. Nå kan det settes til en skvett fløte. Det gir pen glans og runder av smaken.
Sirupen brukes som pynt og smaksvariant på iskrem og desserter. Smaken er kraftig, det skal ikke så mye til.
Einerbærkarameller (treak)
Kok einerbær på samme måte som for sirup, men kok videre til sirupen er meget tykk. Da helles den utover en flate som slipper lett - stål, bakepapir eller liknende. Skjær remser som rulles til stenger og pakkes inn i matpapir eller cellofan. Før i tiden brukte man bjørkenever som «karamellpapir» på treak.
Einerøl
- 1 liter knuste einerbær (eller væske kokt på einerkvister).
- 10 liter vann
- 5 dl sukker, gjerne brunt (man brukte kandissukker før).
- 25 g gjær
Tradisjonell onnedrikk fra Sverige: Kok opp einerbærene sammen med vannet under omrøring. La stå kaldt og trekke i to døgn.
Sil fra væsken, tilsett gjær og sukker. La stå ett døgn i romtemperatur.
Sil væsken gjennom et saftklede og hell på flasken. Oppbevares i kjøleskap inntil to uker. Briskølet mister noe av smaken ved lengre tids lagring.
Einerdram
Legg en liten neve (0,5 dl) hele modne einebær i en krukke med skrulokk, hell over en halv flaske nøytral vodka. Ikke knus bærene. Skru lokket til og la stå og trekke på et kjølig sted i fem til sju dager.
Sil væsken gjennom kaffefilter. Dersom einebærsmaken er for fremtredende, juster med litt mer nøytral sprit som bør holde minst 38 prosent.
Einerdrammen trenger ikke sukker, for nyplukkede nordiske einebær har litt naturlig sødme i seg. Lagre drammen en god stund og nyt den kald før eller til et godt villmarksmåltid.