Hopp til innhold

Verdens villeste reality?

Følg kjærlighet, liv og død i sjøfuglenes borettslag i fem uker i sommer.

Promo for fuglefjellet

Midt i den bratte klippeveggen på fuglefjellet Hornøya utenfor Vardø henger noe som ikke hører til her.

NRK har fått tillatelse til å montere 15 kamera i det bratte fjellet, tett oppe ved reirene til sjøfuglene som hekker her. Lite vet de om at de skal bli sommerens nye tv-stjerner.

I sommer skal NRK sende «verdens villeste reality» direkte fra fuglekolonien.

Fra 10. juni – 12. juli kan du selv velge mellom åtte direktestrømmer fra fuglefjellet og følge med på nett 24 timer i døgnet.

Krykkje med to unger i reiret

Krykkje med to unger. Krykkja finner maten sin i overflaten på åpent hav og er derfor sårbar for endringer.

Foto: Trond Berg / NRK

Kjærlighet, liv og død

I noen hektiske sommermåneder kommer sjøfuglene til land. Her skal de sjekke, hekke og klekke. Målet er at en ny generasjon skal forlate øya etter sommeren, men da må de overleve farene som truer.

I «fuglefjellet» følger vi både lunde, krykkje, lomvi, alke, toppskarv, svartbak og gråmåke på nært hold.

Her kan du se fugleforeldrene som skal balansere egg på smale fjellhyller, sørge for nok mat til både seg selv og ungene og i tillegg må de stadig jage bort de brysomme naboene. Rovfugl som ørn, ravn, svartbak og gråmåke er på jakt etter middagsmat til seg selv og sine egne unger.

Lomvi

Lomvien hekker rett på fjellhyllene og når ungene er tre uker gamle hopper de fra hyllen og ned på havet. På hyllene er de utsatt for rovfugler som ravn, ørn og de store måsene.

Foto: Trond Berg / NRK

Sjøfuglene forsvinner

Livet som sjøfugl er krevende og utviklingen for bestandene er urovekkenede. Stadig flere sjøfugler er truet, både i Norge og på verdensbasis. Kommer de til å forsvinne helt fra kysten vår?

Fuglefjellet er et NRK-prosjekt laget i samarbeid med en rekke sjøfuglforskere.

Hornøya er fuglene vant til folk, forskerne har holdt til her i over 30 år. Og de har sett sjøfuglbestandene både øke og minke.

Fra år til år har det blitt færre krykkjepar å telle. Forskerne frykter at fuglen kan forsvinne helt fra vår kyst.

Forklaringene er mange og kompliserte, men en ting er lett å forstå. Det handler om tilgang på mat. Er maten borte, feil eller ikke tilgjengelig på rett sted til rett tid, dør fuglene. Hvorfor og hvordan mattilgangen endrer seg er vanskeligere.

Ved å følge kjærlighet, liv og død i sjøfuglkolonien håper vi å finne noen svar og vise livet til sjøfuglene tettere enn du noensinne har sett det.

Toppskarv

Toppskarv i solnedgang. Fra 14.juni kan du følge fuglekolonien fra 22 - 24 på NRK2 fra tirsdag til og med lørdag.

Foto: Trond Berg / NRK