Ungdom: – Derfor digger vi Lars Monsen

De beskriver ham som sin store helt, og flere ber om å få være med ham på tur. Barn og ungdom elsker å følge med på Monsen på villspor.

Heine Alsaker Løken, Eline Samnøy, June Handeland, William Tredal og Niklas Pisani

– Man lærer mye mer av dette enn av andre programmer, mener Eline Samnøy om hvorfor Monsen på villspor er populært blandt barn og unge. Her sammen med (fra venstre) Heine Alsaker Løken, Eline Samnøy, June Handeland, William Tredal og Niklas Pisani. Alle er friluftslivelever ved Stand vidaregåande skule i Bergen.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Lars Monsen pepres med spørsmål og fine ord når han stiller til nettmøte i forbindelse med Monsen på villspor. Barn helt ned i 10-årsalderen bruker store ord om sin opplevelse foran TV-en, og beskriver Monsen som sitt store forbilde.

  • Nytt nettmøte i kveld kl. 20.55. Still spørsmål nå!
  • Siste episode av årets sesong kl. 19.55 ser du her!
  • Bli med og gjett hvor Monsen er her!

– Han har absolutt bidratt til å få meg ut. Han er en stor inspirasjon når han går turer man kanskje drømmer om å gjøre en dag, forteller Niklas Pisani, 2.-klassing ved Stend videregående skule i Bergen. En skole som tilbyr elevene Naturbruk – friluftsliv, der det to dager i uken undervises i faget friluftsliv.

Hei. Jeg er en jente på 11 år som har deg som mitt største forbilde. Helt fantastisk å se på programmet ditt.

Jente (11) i nettmøte med Lars Monsen

– Programmene hans er annerledes. Han gjør helt syke ting som gjør at man sitter og tenker «wow»! I tillegg lærer man mye. Jeg er litt lei av å se reality der det alltid er et stort element av konkurranse mellom mennesker hele tiden, sier 1.-klassingen June Handeland, som er vant med Monsen-programmer på storskjerm i klasserommet mens de spiste lunsj både på barne- og ungdomsskolen.

– Jeg blir så imponerta av det han gjør. Og så får man fine ideer til turer, forteller hun.

– Han er både interessant og morsom å følge

Den Norske Turistforenings ungdomsgruppe (DNT Ung), som organiserer 40 000 medlemmer mellom 13 og 26 år, mener Monsen på villspor inspirerer både uerfarne og mer drevne friluftsmennesker.

Hei Lars! Jeg heter Fredrick jeg er 12 år jeg har sett alle episodene du er med i som Monsen og hundene, Ingen grenser, Canada på tvers og alle andre. Jeg elsker å fiske, jakte og bare være ute i naturen og du er forbildet mitt.

Fredrick (12) i nettmøte med Lars Monsen

– Selv om Lars Monsen er en utrolig erfaren friluftsmann gjør han ting enkelt. Han er ein dyktig pedagog, og selv om han til tider gjør ekstreme ting, kan også uerfarne få inspirasjon, sier styreleder Stig Øystein Schmidt.

Stig Øystein Schmidt

Styreleder Stig Øystein Schmidt i DNT Ung tror TV-personligheter som Lars Monsen og Cecilie Skog er noe av årsaken til at flere og flere oppdager og utforsker friluftslivet.

Foto: Marius Dalseg/DNT

Foreningen hans har på ti år fordoblet medlemstallet. Nå er det bare fotball og håndball som aktiviserer flere ungdommer i Norge.

– Det er jo også noe med personlegheten til Monsen. Han er en person det er både interessant og morsomt å følge. Programmet treffer både på at det er nyttig, og underholdende.

Monsen: – Kjempegøy å høre

Rundt 850 000 nordmenn har fått med seg Monsen på villspor de siste fire lørdagene. Lars Monsen selv har også mottatt over 2000 spørsmål under nettmøtene.

Takk for fin inspirasjon! Den siste nye du har inspirert er en 5 år gammel gutt som heller vil se på dine program enn barne-TV ;-)

Kristine i nettmøte med Lars Monsen

Monsen har fått med seg at et stort antall spørsmål han får kommer fra barn og ungdom som ønsker å leve mer ute.

– Jeg fikk en e-post fra en far som hadde ledet sønnen sin opp på en kolle i nærheten av hytta med bind for øynene. Derfra skulle 12-åringen finne tilbake til hytta igjen. Faren skrev at det ble det en kjempespennende opplevelse, og slikt syns jeg er kjempegøy å høre, sier Monsen.