– Musen kan være nøkkelen til alt

Hva er det minste – kanskje mest irriterende – dyret vi har i naturen? Ny NRK-serie prøver å finne ut hvorfor 90 % av denne arten dør hvert fjerde år.

Trond Berg holder på med siste innspurt på redigeringsrommet før premiere i september
Foto: Ruben Andrè M. Njøtøy / NRK

Trond Berg (60) kommer til høsten ut med en ny dokumentarserie i fire deler. Denne gangen skal naturjournalisten undersøke hva som skjer når en liten mus skal ut og gå.

"Når en liten mus skal ut og gå" er sangen som Bestemor skogmus synger i Thorbjørn Egner sin barnebok Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen, men hvordan er den virkelige Hakkebakkeskogen, det er hva Berg ønsker å utforske.

– Egner gjorde noe helt genialt ved å putte mus i hovedrollen i hans barnebok. De fleste barn har nok en forståelse av det å være liten, sier Berg.

I serien møter vi mange ulike karakterer, så ved å sammenligne boken med virkeligheten blir musene og deres fiender tydeliggjort.

– Tydeliggjøre, og prøve å gi et svar på om naturen har regler, eller trenger regler, slik som Egner sine dyr har.

Fire år langt prosjekt

– Jeg har alltid hatt en interesse for ugler, så da lappuglen plutselig dukket opp i min hjemkommune, Elverum, ønsket jeg å vite hvorfor. Så jeg begynte å undersøke fôret til uglene.

Det var dette som fikk Berg til å komme opp med ideen rundt den omfattende dokumentarserien som nå endelig, etter fire år, er klar for norske skjermer.

– Mye av grunnen til at det tok så lang tid; var at jeg måtte dokumentere musesykluser, sier Berg. – Jeg måtte ha et toppår, og et bunnår.

Verre enn svartedauden

Et av de spesielle fenomenene Berg har undersøkt er at musen nærmest opplever total utryddelse hvert fjerde år.

– For musen er det verre enn svartedauden, sier Berg. – Rundt 90 % av musene dør hvert fjerde år.

Men hvorfor dette skjer er et mysterium. Forskerne er nemlig uenige i hva musesyklusene kommer av.

Estetisk fint dyr

I serien vil vi møte biologer som har egne grunner til hvorfor musen er så interessant. Kaja Johnsen er en av disse. Hun forteller at hun ikke hadde noe spesielt forhold til musen før hun begynte å jobbe med dem, men det forandret seg.

Kaja Johnsen og klatremus
Foto: NRK

– At de overlever hele vinteren under snøen er jo ganske fascinerende synes jeg, sier Johnsen – Og så synes jeg musen er litt feminin på en måte. De er så rene og fine dyr.

Men musen kan også være med på å gjøre store skader både på natur og folk. Mus kan spise nyplantete trær, og det går gjerne ut over det som skulle ha blitt tømmer. Store områder hvor det plantes nye skoger, kan bli spist opp og ødelagt av mus. Tema som musepest vil også bli dratt fram, fordi det har seg slik at mennesker kan bli alvorlig syk av musepest. Det kan få dødelige konsekvenser.

Trond Berg har tidligere stått bak NRK serien "Uberrørt" som du kan se alle episodene av på NRK TV. Når en liten mus ser du på NRK 1 og NRK TV fra søndag 1. september 2019

Kommer på NRK1 og NRK TV 1. september.

"Når en liten mus skal ut og gå" kommer på NRK 1 og NRK TV 1. september