skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Solomon Burke

Soulkongen Solomon Burke troner øverst på programmet til årets Notodden Blues Festival. Her fra konserten på Rockefeller i 2003. Foto: Gitte Johannessen, NTB.
Soulkongen Solomon Burke troner øverst på programmet til årets Notodden Blues Festival. Her fra konserten på Rockefeller i 2003. Foto: Gitte Johannessen, NTB.
Solomon Burke er en av tidenes største soul-artister, selv om han aldri har hatt en topp 20-hit. Flere av hans single-produksjoner for Atlantic Records på 60-tallet var rene perler og han var den første som tilførte klassisk R&B et anstrøk av country-musikk.

Publisert 04.08.2005 22:01. Oppdatert 04.08.2005 22:05.
Av Geir Hovig.

Les også: Bare brukbar Burke

Les også: Kongen vender tilbake

Samtidig greide han å bevare feelingen for urbane arrangementer. Her hadde han god hjelp av den legendariske produsenten Bert Berns. Blandingen av gospel, pop og country sammen med ”glatte” produksjoner, dannet grunnlaget for den tidlige soul-musikken.

Inspirerte mange

Solomon Burke var en av soul-artistene som lyktes best, og i likhet med Wilson Pickett og Otis Redding, inspirerte han mange kjente band, som for eksempel the Rolling Stones.

Solomon Burke har sterke gospelrøtter. I yngre dager fungerte han ofte som prest i familiens kirke i Philadelphia og han hadde også et eget gospelprogram på en av byens mange radiostasjoner. På midten av 50-tallet begynte han å spille inn gospelplater for plateselskapet Apollo. I likhet med tidligere gospelsangere som Aretha Franklin og Wilson Pickett, ble tonene mer verdslige da han skrev kontrakt med Atlantic på 60-tallet.

Blant noen av hans beste innspillinger på den tiden, finner vi ”Just Out of Reach”, ”Cry to Me”, ”If You Need Me”, ”Got to Get You Off My Mind”, ”Tonight`s the Night” og ”Goodby Baby Goodbye”.

Ikke kommersielt gjennombrudd

I motsetning til artister som Franklin og Pickett, greide imidlertid Bruke ikke å slå igjennom på det kommersielle popmarkedet. Han hadde bare en stor hit med en coverversjon av John Gogertys ”Proud Mary” i 1969. På slutten av 70-tallet gjorde han et bra album med Swamp Dogg som produsent.

På 80 og 90-tallet gjorde Solomon Burke det meget bra som liveartist og leverte flere fine soul-produksjoner, flere av dem tippet over til ren gospel. Som tidligere appellerte Burkes musikk bare til roots-entusiaster og det store kommersielle gjennombruddet kom aldri.

Det som er det beste ved Solomon Burke i dag, er at han står for ekte og ren soulmusikk. Burkes comeback-album i 2002, ”Don`t Give up on Me”. Store låtskrivere som Elvis Costello, Dan Penn, Nick Lowe og Tom Waits. Bruke leverte en ny kritikerrost produksjon våren 2005, Make Do With What You Got, med Don Was som produsent.

LENKER
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no