skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

The Margarets

The Margarets (Foto: Universal)
The Margarets (Foto: Universal)
Norsk pop-band, dannet i 1991, debuterte i 2001.

Publisert 01.02.2005 10:39. Oppdatert 17.03.2005 12:06.
Av Rune Johansen.

The Margarets ble dannet på Giske på Sunnmøre i 1991. Gruppa sendte en tidlig demo til Finn Bjelke, som på den tiden jobbet i Ungdommens Radioavis, i NRK P2.

I programposten Bandland, som var viet nye, norske band uten platekontrakt, surfet The Margarets for første gang ut på norske radiobølger. Band-navnet kom fra en av guttas (mislykkede) jente-opplegg.

Absolutt Potensiale

Etter NRK P3 kom på lufta i 1993 tok det ikke lang tid før kanalen presenterte en demo-konkurranse der resultatet ble CDen ”Absolutt Potensiale” (utgitt med bladet BEAT i februar 1994). The Margarets var en av åtte vinnere, med melodien ”Slowly” som var mye spilt på NRK P3.

Men The Margarets tok pause fra gjennombruddet. Vokalist Alex Rinde slet med sykdom og flere av bandmedlemmene dro til utlandet for utdanning. Gitarist Rune Berg begynte på LIPA-skolen i Liverpool og kom i gang med et nytt band; Number Seven Deli.

Comeback

Rundt millenniumsskiftet var hele bandet samlet i Oslo og hadde bestemt seg for å satse på The Margarets igjen. Gutta tok opp lån på 500.000 i hjembanken og aktualiserte album-planene med å gå studio til Kai Andersen (Madrugada, Poor Rich Ones) i Halden senhøsten 2000.

Singelen ”Rubber Rubbish” ble utgitt på eget selskap i februar 2001 og fikk spilletid på NRK P3. I september 2001 kom en av Norgeshistoriens mest bejublede singler da ”Alain Delon” / ”Rubber Rubbish” ble utgitt som dobbel A-side-singel på Playground.

Låta debuterte på 2. plass på VG Lista Topp20, bak Eve og Gwen Stefanis ”Let Me Blow Your Mind”, men foran Kylie Minogues ”Can’t Get You Out Of My Head”.

What Kept You?

Plateselskapet Universal så potensialet i kvintetten og tilbød platekontrakt. Debut-albumet ”What Kept You?” var ferdig innspilt i november 2002, et år etter innspillingsstart. Halvparten av de 12 låtene var nye, resten var gamle.

Albumet var produsert av bandet i samarbeid med Kai Andersen og fikk gode kritikker. The Beatles, The Byrds og The Beach Boys ble nevnt i omtalene om The Margarets låter og arrangementer. Retro-aspektet var også i coveret som filmstjernen Audrey Hepburn (1929-1993) prydet.

”What Kept You?” debuterte på 2. plass på VG Lista Topp40 og solgte etter hvert til gull-plate. The Margarets ble nominert til Spellemann-pris for beste pop og nykommer, men henholdsvis Ephemera og Gåte vant. ”Spoonful of Love” og ”Sound of Summer” ble også utgitt som promo-singler til radio og fikk mye spilletid på NRK.

Surf Alone

Høsten 2004 tok The Margarets Amerika-båten (grunnet flyskrekk) over Atlanteren til innspillingen av oppfølger-albumet ”Love Will Haunt You Down”. Singelen ”Surf Alone” ble B-Listet av NRK P1 tidlig i januar 2005.

”Love Will Haunt You Down” fikk skryt av å være jevnt og godt håndverk, men anmelderenes entusiasme var betinget siden settet ikke hadde de samme høydepunktene som debuten. Albumet debuterte på 4. plass på VG Lista Topp 40.

Band

Alex Rinde, vokal & slagverk,
Rune Berg, gitar,
Ante Giskeødegård, gitar & vokal,
Lars Berg, bass,
Ronnie M.A.G. Larsen, perkusjon.

PS. Rune og Lars Berg er brødre og Ante Giskeødegård og Alex Rinde er fetterne deres. Ronnie Larsen bor i nabohuset.

Album

What Kept You? (Universal – 2002)
Love Will Haunt You Down (Universal – 2005)

Bakgrunn: The Margarets (01.02.2005)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM THE MARGARETS

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no