skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Ane Brun

Ane Brun (Foto: DetErMine Records)
Ane Brun (Foto: DetErMine Records)
Norsk folk / vise / pop-artist, eg. navn Ane Brunvoll, f. 1976, debuterte i 2003.

Publisert 05.01.2005 13:30. Oppdatert 17.03.2005 13:09.
Av Rune Johansen.

Ane Brunvoll er født og oppvokst i Molde. Hennes musikalske karriere begynte som 21-åring da hun tok med seg familiens gitar til Oslo. Der lærte hun seg låter av inspirasjonskildene Ani DiFranco, Joni Mitchell, Ben Harper og Nick Drake.

Under en ferie i Barcelona i 1998 kjøpte hun seg en akustisk Morgan-gitar og underholdt som gatemusikant. Gitaren skulle senere figurere i tittelen til hennes debut-album.

Fra Bergen til Sverige

Ane Brunvoll returnerte til Norge og Bergen, der hun spilte i jentebandet Damsels in Distress. Det bergenske musikkmiljøet bar preg av den elektroniske bølgen og passet ikke hennes sanger/låtskriver-stil.

I 2000 flyttet hun til Uppsala og dro deretter til Stockholm. Svenskene hadde problemer med å uttale etternavnet som derfor ble kortet ned til Brun.

Festivaler

Ane Brun spilte ofte på byens klubber, helst som solo-artist. Sommeren 2001 ble hun invitert til Hultsfred-festivalens Demoscene der hun stilte med fullt band. Samme sommer gjorde hun sin Norgesdebut på Molde Jazz.

Etter by:Larm i Kristiansand i 2002 mente Dagsavisen at Ane Bruns opptreden på NRK P1 sin scene, samt CD-bidraget ”What I Want”, var blant høydepunktene.

Etter to uoffiselle EPer (flesteparten av låtene er på debut-albumet) kom debut-singelen "Are They Saying Goodbye?" i april 2003. Singelen var første utgivelse på hennes og Ellekari Larsons plateselskap DetErMine Records.

Spending Time With Morgan

Låta ble mye spilt på NRK P1 og en ny kvinnelig sanger/låtskriver var presentert for radiolyttere. I slutten av mai kom debut-albumet "Spending Time With Morgan" med utelukkende egenkomponert materiale.

Albumet fikk jevnt over god mottakelse i pressen. Låtkvaliteten, tekstene, stemmen og instrumenteringen ble trukket fram. Blant de største tilhengerne var det svenske tv-programmet Musikbyrån som kåret albumet til et av årets beste. Samtidig mente norske Unni Wilhelmsen at Ane Brun var den flinkeste norske jenta med gitar.

Utgivelsen fant også veien ut til det europeiske fastlandet, og Ane Brun turnerte i Tyskland både med den amerikanske folk / vise-artisten Vic Chesnutt og de norske rockerne i Kaizers Orchestra.

My Lover Will Go

I desember 2004 kom EPen "My Lover Will Go". I tillegg til to egne låter fantes cover-versjoner av Sam Browns "Stop" (1988) og Jeff Buckleys "Morning Theft" (1998). Tittelkuttet på EPen ble A-listet av NRK P1.

Albumet ”A Temporary Dive” fikk svært gode kritikker i pressen. Ane Brun fikk mye skryt for å være nær og personlig og lage stemningsfulle låter. Albumet debuterte på 1. plass på VG Lista Topp 40, og dro samtidig med seg debutalbumet inn blant de 25 mest solgte platene.

Album

Spending Time With Morgan (DetErMine Records/V2 - 2003)
A Temporary Dive (DetErMine Records/V2 - 2005)
Duets (DetErMine Records/V2 - 2005)

LENKER
Bakgrunn: Ane Brun (05.01.2005)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ANE BRUN

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no