skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Keane

Keane (Foto: Universal Island)
Keane (Foto: Universal Island)
Brit. pop-band, dannet i 1997, debuterte i 2004.

Publisert 26.05.2004 17:27.
Av Rune Johansen.

Forløperen til Keane ble dannet på midten av 90-tallet av skolekameratene Tim Rice-Oxley og Richard Hughes i den lille byen Battle på sørkysten av England.

Byen er mest kjent for at slaget ved Hastings ble utkjempet der (og ikke i Hastings) i 1066, da William Erobreren banket Kong Harold av England.

I 1997 ble bandets vokalist Tom Chaplin med. Tim og Richard hadde kjent ham i flere år, ettersom felles musikkinteresse hadde ført de sammen i skolegården.

"Seriøse" Keane til Frankrike

Bandnavnet springer tilbake til en gammel dame som passet Tom som barn. Keane var i stor grad et hobby-band i sine tidlige år.

Etter et års pause og påfølgende elendige spillejobber, fant trioen ut at de skulle bli mer seriøse og reiste til Frankrike. Der lekte de seg i et studio med noen låter Tim hadde med i bagasjen. Mengder med keyboards og elektronikk i studio rotet til tankene for Keane, som bestemte seg for å droppe det digitale framover.

Trendsetterne bak gjennombruddet

Debutsingelen ”Everybody’s Changing” ble utgitt på det innflytelsesrike plateselskapet Fierce Panda i 2003. Den tidligere NME-journalisten Simon Williams hadde stiftet plateselskapet i 1993, og hans ”gyldne ører” hadde tidligere oppdaget og utgitt plater med blant andre Supergrass, Ash og Coldplay.

En av BBCs trendsettende radio-DJer, Steve Lamacq, mente låta var blant selskapets fremste singel-utgivelser.

Andre britiske mediakanaler lot seg raskt rive med bølgen. NME beskrev singelen som ”uomtvistelig storslått” og en Radiohead-versjon av A-Ha anno 2000 (albumet ”Kid A”).

Vraket 21 kontraktstilbud

Det forelå hele 22 tilbud om platekontrakt, da Keane valgte å underskrive for Universal Island i oktober 2003. Albumet ”Hopes And Fears” ble produsert i samarbeid med Andy Green og høstet mange lovord ved utgivelse våren 2004. Flere spådde Keane til å bli det nye Coldplay.

Singelen ”Somewhere Only We Know” har vært i hyppig spilt på NRK Petre siden mars, og er også å høre på nabo-kanalen NRK P1.

Keane

Tom Chaplin, vokal,
Tim Rice-Oxley, piano, keyboards, bass
Richard Hughes, slagverk

Album

Hopes And Fears (Universal Island – 2004)

Bakgrunn: Keane (26.05.2004)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no