skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Katie Melua

Katie Melua (Foto: Dramatico)
Katie Melua (Foto: Dramatico)
Georgisk/britisk pop/jazz-vokalist, f. 1984, debuterte i 2003.

Publisert 05.04.2004 13:13.
Av Rune Johansen.

Katie Melua ble født i i 1984 i Georgias hovedstad Tblisi og vokste opp i badebyen Batumi ved Svartehavet.

Da Katie var 8 år flyttet familien til Belfast i Nord-Irland grunnet farens jobb som hjertekirurg. Der gikk Katie på katolsk skole, mens lillebroren var i en protestantisk skole.

13 år gammel var Katie bevisst på å bli politiker – grunnen var at hun trodde hun kunne bringe fred til verden – om hun bestemte over den.
Familien flyttet til Sør-Øst-London etter fem år i Belfast.

Foreldre-hjelp

Katie hadde tatt sangtimer siden hun var syv år og familien bodde i Georgia. Hun begynte å skrive egne låter da hun var 15. Verktøyet var en PC som foreldrene kjøpte til henne. Hun bor fremdeles hos foreldrene og har fått deres hjelp til å bygge et hjemmestudio.

Katies første tv-opptreden var med Mariah Carey-balladen ”Without You” på ITVs talent-konkurranse ”Stars Up Their Nose”. Katie vant konkurransen og fikk ny-innredning av pikerommet og en lenestol i premie. Seieren førte til tre nye tv-opptredener på ITV, som er den mest populære kommersielle tv-kanalen i England.

Gratis artist-utdanning

Etter ungdomsskolen begynte Katie på musikk-linja til Brit School for Performing Arts i Croydon. Skolen er et sponselag mellom plateindustrien og utdanning- og arbeidsdepartementet og dermed gratis for elevene.

Floetry, Morcheeba, Lynden David Hall og Katies debuterende jazz-søster Amy Winehouse er andre elever fra skolen som er blitt artister senere.

På skolen oppdaget hun låtskrivere og artister som Joni Mitchell, Bob Dylan og Eva Cassidy. Cassidys stemme traff Katie, og hun skrev balladen ”Faraway Voice” til den avdøde amerikanske vise/folk-artisten.

I blinken for Batt

Den britiske låtskriveren og produsenten Mike Batt var på jakt etter musikere til et nytt jazz-band da han fant Katie Melua. I siste liten hadde hun bestemt seg for å dra på audtionen og fremføre Cassidy-hyllesten sin.

Katie signerte en fem-platers kontrakt med Mike Batts eget plateselskap, Dramatico. Hun fullførte studiene og mottok uteksamineringen med spesiell utmerkelse sommeren 2003.

Mike Batts studioerfaring kom Katie Meluas stemme og uttrykk til gode. I tillegg til å skrive halvparten av låtene til debutalbumet, arrangerte og produserte han settet. Et par coverversjoner av låter gjort kjent av jazz-legendene Nina Simone og Ella Fitzgerald ble spilt inn. Melua bidro på låtskriversiden med hyllesten til Cassidy og en melodi om ”Belfast”.

BBC-veteraner dro lasset i gang

I 1998 hadde BBC-veteranen Terry Wogan bragt Eva Cassidy ut til folket med å spille ”Somewhere Over The Rainbow”, to år etter sangfuglens død. Samleplaten ”Songbird” ble en kjempehit i England og Cassidy-feberen nådde klimaks i Norge med platina-plate og over 50.000 solgte i 2002.

Wogan ble en viktig fan av Melua sommeren 2003 og spilte jevnlig ”The Closest Thing To Crazy” på sitt morgenshow. En annen BBC-veteran, Michael Parkinson, lot Melua ofte opptre på sitt tv-program.

I november 2003 ble albumet ”Call Off The Search” utgitt. Melua fikk fine anmeldelser for albumet og i desember debuterte singelen ”The Closest Thing To Crazy” på 10. plass på de britiske hit-listene.

Dronningen ga skryt

Albumet solgte til platina (300.000) på to måneder i England og toppet salgslistene. Singelen hevdet seg som best på 3. plass. Melua opptrådte på britenes kongelige varieté, Royal Variety, og dronningen fortalte Melua at hun hadde hørt låta på radio og syntes den var veldig fin.

I februar 2004 begynte Katie Meluas første turne i Storbritannia hvorpå hun høstet sterke kritikker. Singelen og albumet ble utgitt i Norge i midten av mars. Melua og ”The Closest Thing To Crazy” ble tidlig en radiofavoritt på NRK P1.

Album

Call Off The Search (Dramatico/Bonnier - 2003)
Piece By Piece (Bonnier - 2005)

LENKER
Bakgrunn: Katie Melua (05.04.2004)
Siste saker:
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no