skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Noora

Noora (Foto: Warner)
Noora (Foto: Warner)
Noora Noor, norsk/somalisk R&B/soul-artist, f. 1979. Oppr. fra Dubai, flyttet til Oslo i 1987. Plate-debuterte i 1998.

Publisert 14.01.2004 10:50. Oppdatert 26.03.2004 14:28.
Av Rune Johansen.

Noora Noor ble født i Dubai i De Forente Arabiske Emirater i 1979. Faren var flyktning fra Somalia og moren somalier født i Yemen.

I oppveksten hørte Noora og familien mye på amerikansk soul, samt afrikansk og arabisk musikk. Da hun 5 år gammel sang ”Twinkle Twinkle Little Star” på en scene begynte drømmen om en framtid innen musikk.

Holmlia

Familien flyttet til Norge noen år senere. Etter hvert ble Noora en del av det flerkulturelle samfunnet på Holmlia i Oslo.

En musikklærer på ungdomsskolen ga Noora tro på at hun kunne satse på stemmen sin. Mye av fritiden ble brukt på fritidsklubben i Holmlia der ungdommene fikk utfolde seg fritt.

Maha og Warner

Den amerikanske hip hop-gruppa Naughty By Nature spilte i Oslo i 1995. Under konserten ble den rappende ungjenta Maha hentet opp på scenen. Tor Erik Hermansen var norsk-ansvarlig i Warner Music og inviterte Maha til å komme og prøve seg i studio.

Maha dukket opp sammen med sin syngende venninne Noora. Hermansen merket seg sang-talentet og ”hvem av de som ville lage plate”. Noora fikk platekontrakt.

Tom Hagen møter StarGate

Norsk-sjef Hermansen i Warner hadde i tillegg erfaring som DJ, låtskriver, musiker og produsent. Blant annet hadde han sammen med engelske Nick Sillitoe og norsk-pakistanske Deepika laget sistnevntes debutalbum, utgitt i 1996.

Selskapets musikalske følere gikk til Sverige, USA og England uten å bli helt fornøyd. I 1997 møtte Hermansen den oppadkommende produsent-duoen StarGate i Trondheim.

Need You

”Need You” var Nooras debutsingel i januar 1998. Hun skrev låta med Hermansen som i tillegg produserte under aliaset Tom Hagen. En av remixene inneholdt et sample fra en annen norsk debutant tre måneder tidligere; Tommy Tee-rapperen N-Light-Ns ”Fresh (In Any Season)”.

Den neste singelen kom i mai. Hermansens kompaniskap med Hallgeir Rustan og Mikkel S Eriksen i StarGate kom til kjenne i form av en uptempo pop-låt for sommeren; ”What About Love”. Mad Con gjorde en av sine første jobber som gjesterappere på en av remixene.

Hip Hop og R&B hadde ikke særlig posisjon i Norge. Utgivelser fra N-Light-N, Tommy Tee og Noora viste imidlertid at det grodde på en lovende hjemmescene.

Gloria

Sammen med Reza Aghamir og koret Gli Scapoli sang Noora ”Gloria (A Thousand Years Night)” i juni 1988. Bok-suksessen Sofies Verden av Jostein Gaarder var oversatt til Sophie’s World – The Musikal og blant artistene på albumet var Morten Harket, Carola og Erik Røe fra Baba Nation.

Hermansen likte den britiske R&B-produsenten Blacksmith sine remixer (Eternal, Five, Another Level) og tok kontakt. Et samarbeid mellom Blacksmith i Brixton, London og StarGate i Trondheim krystalliserte seg.

Schpaaa

Blacksmiths nye remix av ”Need You” var i oktober 1998 på soundtracket til den populære norske ungdomsfilmen ”Schpaaa”. Lene Marlin-gjennombruddet ”Unforgiveable Sinner” var platens udiskutable nummer 1-hit, mens Warlocks, Noora og Tommy Tee utgjorde filmens norske gatealibi.

Curtis Stigers hadde i 1991-92 en kjempe-hit med balladen ”I Wonder Why”. En StarGate-produsert cover-versjon med Noora i hovedrollen kom på singel i mars 1999.

The Hip List

I påvente av det stadig mer etterlengtede album ble tittelsporet ”Curious” sluppet som Nooras fjerde singel i juni 1999. I september kom albumet som fikk jevnt sterk mottagelse i pressen, men solgte kun 4000 eksemplarer og var som Nooras andre utgivelser ikke inne på hit-listene.

I Japan solgte plata 50.000, mens det verdensledende genre-magasinet Blues&Soul hadde Noora helt i toppen av sin pulsmåler, The Hip List, i lang tid.

Årets artist

”Official” og ”Something To Remember” kom senere som radiosingler, i alt halvparten av albumets 12 låter var utgitt som singler i løpet av to år. Noora var godt etablert over eteren og vant prisen Årets Kvinnelige Artist på HitAwards 2000.

Samarbeidet mellom den norske trioen Rustan, Eriksen og Hermansen og engelske Blacksmith innledet mange nye oppdrag for StarGate. Fra studioet i Trondheim har gutta gjort remixer og låter for verdensartister som Nelly, Brandy, Texas og Mary J. Blige, samt levert en svært lang rekke av produksjoner for aspirerende pop-artister fra øyriket.

Live by:Larm & Quart

Under by:Larm i Bergen 2000 holdt Noora en overbefolket konsert utenfor selve arrangementet. Noora turnerte aktivt med band og under Quart-festivalen varmet hun opp Caledonien Hall før Angie Stone gikk på scenen.

Noora Noor har fått mye ros for sine konserter og vant ”Årets Beste Live Artist” under Alarm-prisen 2001. Dessverre har hun hatt en del problemer med stemmen og vært nødt til å avlyse mange turneplaner og studiojobber.

Sang til Benjamin

Nooras neste sang på plate var på ”A Song To Remember” med Mr Milo, Lil’ Danny & Friends. Melodien til Benjamins minnefond kom i april 2001 og holdt seg blant Norges 10 mest solgte singeler i sju uker.

En av Norgeshistoriens mest opprørende kriminalsaker der Benjamin Hermansen (15) ble drept av nynazister var spesiell for Noora som kjente Benjamin og hadde vært barnevakt for ham.

Maria Magdalena

Sommeren 2001 sang Noora rollen som Maria Magdalena i Bentein Baardsons oppsetning av musikalen ”Jesus Christ Superstar”. Stykket, med Erik Røe i rollen som Jesus og Heine Totland som Judas, fikk gode kritikker.

Oppfølgeren til ”Curious” lot vente på seg. Årsakene var vanskeligheter med å finne de rette produsentene og de tilbakevendende stemme-problemene.

Høsten 2002 kollapset Noora Noor. På sykehuset konstaterte legene tuberkulose. Etter flere måneder i sykeseng ble Noora erklært frisk fra den dødelige sykdommen.

Zeros

På Tommy Tees ”H.E.A.T. vol 5” fra førjulen 2003 åpnet Noora mixtape’n med en eksklusiv låt. I den første uken av januar kom singelen ”Zeros” med britiske Craigie Dodds (Sugababes) som produsent. Låta ble brukbart mottatt hos norske radiostasjoner, men utgivelsen fant ikke veien til hit-listene.

I februar kom albumet ”All I Am”, produsert av britiske Dodds og amerikanerne Joel ”JK” Kipnis og Dinky Bingham, sistnevnte hadde tidligere jobbet med sterke soul-navn som Rahsaan Patterson og Jaheim.

Utgivelsen var blant de dyreste norske Warners hadde gjort med en prislapp rundt halvannen million kroner. Anmeldelsene var lunkne og synset at låter og produksjon ikke holdt samme mål som Nooras stemme.

”All I Am” skuffet salgsmessig og var så vidt blant de 40 mest solgte i en uke.

Album

Curious (Warner - 1999)
All I Am (Warner - 2004)

Bakgrunn: Noora (14.01.2004)
Siste saker:

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no