skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Kylie Minogue

Kylie Minogue (Foto: Parlophone/EMI)
Kylie Minogue (Foto: Parlophone/EMI)
Kylie Minogue, australsk vokalist og skuespiller, f. 1968, debuterte i 1987.

Publisert 27.11.2003 11:55. Oppdatert 27.11.2003 12:00.
Av Rune Johansen.

Kylie Ann Minogue ble født 28. mai 1968 i Melbourne. Hun vokste opp med foreldrene Carol og Ron, broren Brandon og søsteren Dannii i en TV-verden. Moren ville ikke at døtrene skulle følge hennes danse-karriere, selv om Kylie gikk på stepping som barn.

I 1980 debuterte Kylie i den australske TV-serien Sullivans. Tre år yngre Dannii var også på audition, men produsentene syntes hun var for ung til serien. Kylie spilte i flere andre tv-serier fram til 1986 da hun fikk en rolle i såpe-operaen Neighbours.

TV-stjerne...

Kylie ble svært populær og vant en mengde priser. Episoden der hun og Jason Donovan giftet seg satte seer-rekord i Australia. I tillegg var Neighbours den mest populære serien i England.

På et veldedighetsarrangement sang Kylie 60-talls-slageren ”The Loco-Motion” med resten av Neighbours-skuespillerne. Fansen elsket opptredenen så mye at låta ble spilt inn på singel noen dager senere.
”The Loco-Motion” lå sju uker på topp av de australske hit-listene sommeren 1987.

Pop-stjerne...

Hennes australske plateselskap Mushroom hadde en avtale med den britiske låtskriver- og produsent-trioen Stock, Aitken and Waterman.
I 1988 skrev den travle hit-fabrikken”I Should Be So Lucky” mens Kylie ventet på kontoret. Singelen gikk til topps både i Australia og England og Kylie ble deres nye gullfugl.

En rekke hit-singler fulgte i Samveldet og Europa. ”Got To Be Certain”, en ny versjon av ”The Loco-Motion” og ”Je Ne Sais Pas Pourqoui” var å finne på debut-albumet ”Kylie” fra 1988 som solgte 5 millioner på verdensbasis.

Mega-salg

”The Loco-Motion” noterte en 3. plass på de amerikanske hit-listene. Så gikk det 14 år før Kylie fikk en ny hit i USA. Populariteten i England var enorm. I duett med kjæresten Jason Donovan sang Kylie ”Especially for You” som avsluttet gjennombruddsåret der hun totalt solgte 2 millioner singelplater i pop’ens hjemland.

Forventningene til oppfølgeren ”Enjoy Yourself” i 1989 var så høye at 600.000 plater var solgt på forhånd.”Wouldn’t Change A Thing”, ”Never Too Late”, Hand On Your Heart” og ”Tears On My Pillow” var på de engelske hit-listene, mens resten av Europa og USA brydde seg lite om å kjøpe utgivelsene.

Kylie avsluttet såpeopera-karrieren da pop-karrieren skjøt fart i 1988, men tok opp skuespiller-gjerningen med 50-talls dramaet ”Delinquents” i 1989. Filmen ble en nummer 1 hit i både England og Australia.

Madonna-inspirert

Stock, Aitken and Waterman hadde laget alt av musikk og bestemt Kylies image så langt. På videoen til ”Better The Devil You Know” fra 1990 ville de beholde imaget som den vanlige nabo-jenta, men Kylie var inspirert av Madonnas røffe og sexy framtoning. Kylie fikk videoen som hun ville. Dessuten begynte hun å bidra som låtskriver på albumet ”Rhythm Of Love” fra 1990.

Produsentenes hit-teft var på vei nedover og interessen for såpeglatt discopop var erstattet av tyngre danserytmer. Albumet ”Let’s Get To It” fra 1991 var kvartettens siste samarbeid. Samlealbumet ”Greatest Hits” i 1992 markerte avslutningen.

I 1994 kom Kylie Minogue tilbake. Hun spilte i action-filmen Street Fighter med Jean-Claude Van Damme og forholdet med rockestjernen Michael Hutchence fra INXS hadde gitt musikalsk selvtillit. Kylie hadde fått platekontrakt med DeConstruction som hadde både suksess og kredibilitet på dance-scenen.

Dress, briller og sex

”Confide In Me” var første singel fra albumet ”Kylie Minogue” sommeren 1994. Kylie hadde fått store briller og dress. Tekster og image var spekket med seksuelle referanser som en del homo-miljø trykket til seg og utnevnte Kylie til Pop-Dronning. Noen år tidligere hadde Madonnas karriere tatt en lignende vri på ”Erotica”.

Brothers In Rhythm fra den verdensledende ”DJ-klubben” DMC produserte mesteparten av comebacket for Kylie og Pet Shop Boys skrev ”Falling”. Albumet gjorde det godt på hit-listene i England og Australia, men den internasjonale suksessen uteble. Kylie var sliten og dro hjem til Melbourne for å hvile og hente inspirasjon.

Den mørksinnede landsmannen Nick Cave ga Kylie ny giv i form av duetten ”Where The Wild Roses Grow”. Utover høsten 1995 havnet singelen på Topp10 over hele Europa. Cave hadde aldri hatt en kommersiell side og Kylie fikk anerkjennelse blant rockepublikummet.

Egne tekster og vei-skille

Til sin neste plate i 1997 skrev Kylie tekstene selv for første gang. Musikk og produksjon var i hovedsak signert Brothers in Rhythm. Brit-pop-bandet Manic Street Preachers bidro med to låter.

Den gangen Kylies nye musikalske kurs skulle stakes ut sto valget mellom den gryende brit-pop-veien med band som Oasis og Blur og den veien hun tok.

Coveret var lettere futuristisk med en kortklipt og androgynt sminket Kylie, men med fremtredende kvinnelige former. Kylies kjæreste Stephane Sedanoui var ansvarlig både for coveret og promotion.

Lady Diana

Tidlig i 1997 stilte Kylie opp i en rolle i en film om Prinsesse Diana. Diana døde i en bilulykke på sensommeren og Kylie-albumet, som hadde tittelen ”Impossible Princess”, ble utsatt.

Da albumet ble utgitt i november valgte man igjen ”Kylie Minogue” som albumtittel for det europeiske markedet. Den opprinnelige tittelen ”Impossible Princess” ble brukt i Australia. Hjemmemarkedene England og Australia var fremdeles de eneste hvor Kylie gjorde særlig inntrykk på hitlistene.

Viktig turne

Kylie hadde ikke turnert på åtte år da hun sommeren 1998 åpnet sin ”Intimate and Live”-turne i England. Turneen fortsatte i Australia.
Hit-kavalkaden spant tilbake til ”The Loco-Motion” og ”I Should Be So Lucky”, men med vekt på hennes nye låter.

Turneen ble dokumentert i form av den doble live-CDen ”Intimate and Live” fra 1999 som inneholdt hennes live-versjoner av The Clash ”Should I Stay Or Should I Go” og Abba ”Dancing Queen”.

Ingen tilfeldigheter ved suksessen

I september 2000 kom Kylies syvende studioalbum. ”Light Years” var hennes mest gjennomførte og vellykkede utgivelse. Pet Shop Boys hadde lokket henne til plateselskapet Parlophone.

Uptempo pop/disco var oppskriften og det ble samlet noen knipper med hel-proffe britiske låtskrivere og produsenter. Stjernelagenes suksess gikk over mange år og hadde gitt George Michael, Cher, Enrique Iglesias, All Saints, Eternal, Spice Girls og Robbie Williams bråtevis med hits.

Sommersingelen ”Spinning Around” og den påfølgende ”On A Night Like This” ga albumet en flyvende start. Robbie Williams-duetten ”Kids” påvirket også salgstallene for ”Light Years” som har passert to millioner.

1 milliard så Kylie vrikke

På avslutningsseremonien til sommer-OL i Sydney 1. oktober opptrådte Kylie for 180.000 tilskuere og 1 milliard tv-seere. Samtidig kom samleplaten ”Hits +” som oppsummerte de siste seks årene og inneholdt 5 uutgitte låter.

Kylies extravagante påkledning, rumpe og kropp ble mye vist fram i media og musikkvideoer. ”On A Night Like This”-turneen gikk for utsolgte hus i Europa og Australia i 2001.

Kylies største hit

På sensommeren kom kjempesuksessen ”Can’t Get You Out Of My Head”. Singelen var i toppen av hit-listene verden over og holdt i 8 uker 1. plassen i Norge.

Stjernelaget fra forrige album-utgivelse var redusert og endret til ”Fever” som ble utgitt i oktober 2001. Formelen med uptempo elektronisk pop var utviklet videre og fikk som forgjengeren bra kritikker.

I februar 2002 ble ”Can’t Get You Out Of My Head” og "Fever” utgitt i USA. Begge havnet blant Topp10 på de salgstunge listene der Kylie ikke hadde vist seg på 14 år.

På verdensbasis har ”Fever” passert 6 millioner solgte enheter og Kylie ble belønnet med en mengde priser og utnevnelser rundt om i Europa og Australia.

”Fever”-turneen i 2002 svingte innom Norge i slutten av mai og en rekke andre europeiske land. Populariteten gjenspeilet seg i at turneen satte salgsrekorder i England og Australia og i november kom turneen på DVD.

I 2003 ble det på nytt hysteriske tilstander i England da undertøyet Love Kylie ble lansert.

Feberen roer seg

Høsten 2003 kom singelen ”Slow” og hennes niende studio-album ”Body Language”. På nytt oppnådde Kylie topp-plasseringer på hit-listene i England og Australia, mens kritikerkorpset mente hun hadde rotet seg bort i forhold til sine foregående utgivelser.

Album

Kylie (PWL 1988)
Enjoy Yourself (PWL 1989)
Rhythm of Love (PWL 1990)
Let's Get To It (PWL 1991)
Kylie Minogue (DeConstruction 1994)
Kylie Minogue (aka Impossible Princess) (DeConstruction 1997)
Light Years (Parlophone 2000)
Fever (Parlophone 2001)
Body Language (Parlophone 2003)

Live og samleplater

Greatest Hits (PWL 1992)
Mixes (DeConstruction 1998)
Intimate and Live (Mushroom/BMG 1999)
Hits + (DeConstruction/BMG 2000)
Greatest Hits - The Singles/The Remixes (PWL 2002)

LENKER
Bakgrunn: Kylie Minogue (27.11.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM KYLIE MINOGUE

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no