skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Avril Lavigne

Tirsdag 4. mars spiller Avril Lavigne på Rockefeller. Foto: BMG
Tirsdag 4. mars spiller Avril Lavigne på Rockefeller. Foto: BMG
I løpet av trekvart år har den kanadiske 18-åringen solgt over 11 millioner av debuten "Let Go". 4. mars spilte hun for et utsolgt Rockefeller i Oslo.

Publisert 28.02.2003 13:37. Oppdatert 28.02.2003 13:54.
Av Rune Johansen.

Se BILDER: Avril Lavigne

Mandag 3. mars begynner Lavignes Europaturne i København. Den månedslange turneen starter i de skandinaviske hovedstedene før den sveiper over de største byene i Tyskland, Belgia, Nederland, Sveits, Frankrike, Italia og De Britiske Øyer.

Hardkjør

Etterpå følger 2 måneder med turnering i hjemlandet Canada og kjernemarkedet USA før hun drar til Japan og Australia. Turneen avsluttes 4. juni, nøyaktig ett år etter debutalbumet ”Let Go” kom i amerikanske butikker. I løpet av snaue 9 måneder har Avril Lavigne solgt 11 millioner på verdensbasis, 5 av disse millionene har funnet veien til amerikanske platekjøpere.

Avril som god canadier på ishockey-banen. Foto: Larry Busacca/Wire Image
I Norge får hun platinaplate etter 45.000 solgte siden begynnelsen av september. Utdelingen skjer før konserten tirsdag på en ”Meet and Greet”-tilstelning plateselskapet BMG har for 30 heldige Avril-fans.

Biografi

Avril Lavigne ble født 27. september 1984 i den lille byen Napanee (5000 innbyggere) i Canada. Familien består av pappa og mamma John og Judy, storebror Matt og lillesøster Michelle. Avril rager 1,57 meter over havet og har en liten dverg-schnauzer ved navn Sam.

Starten

Hun begynte å skrive sanger og spille gitar som liten. Ikke ulikt de fleste popstjerner rundt skolepliktig alder, stod Avril i senga med hårbørste som mikrofon og drømte om store publikumsmasser. Tidlig i tenårene viste talentet seg mer og mer. På en låtskrivertur til New York ble hun oppdaget av den erfarne talentspeideren Antonio ”L.A.” Reid. Reid hadde selv en flott musikalsk karriere som artist, låtskriver og produsent, helst i tospann med (og i skyggen av) den mer kjente Kenneth ”Babyface” Edmonds. På merittlisten er blant andre TLC, Pink, Toni Braxton og Whitney Houston som alle kan takke duoen for sin suksess.

Anledningen var bursdagen i september. Foto: Larry Busacca/Wire Image
Reid hadde tro på den unge, energiske rockejenta, og ga henne platekontrakt som 16-åring. Blant låtskriverne og produsentene til debuten var den litt falne Cliff Magness og Peter Zizzo (mest kjent i Norge fra samarbeidet med M2M). Storhit’ene ”Complicated” og ”Sk8ter Boy” ble til i samarbeid med låtskriverne og produsentene i The Matrix, som ellers har har hjulpet Christina Aguilera og Nick Carter. Managementet Nettwerk har stø hånd om Avrils karriere, ellers i artiststallen finner man populære artister som Dido, Coldplay og Barenaked Ladies.

Uslåelig

Avril er blitt stempelet som både ”wannabe skater” og ”fjortismusikk”. At hun er mest populær blant sine nogenlunde jevnaldrende kan vanskelig bestrides. På den annen side, hun tronte 4 måneder helt øverst på den amerikanske ”voksen”-lista med førstesingelen ”Complicated” og satte en nesten uslåelig rekord.

På årets Grammy Awards i New York var hun nominert til 5 priser, men ble slått av Norah Jones storeslem som vant tilsammen 8 priser. Norah Jones har også toppet de amerikanske hitlistene, noe Avril har til gode. Til gjengjeld har Avril solgt 1 million flere plater i USA.

Selvfølgelig med stor kake på 18-årsdagen 27. september. Foto: Larry Busacca/Wire Image


Album

Let Go (Arista / Sony BMG - 2002)
Under My Skin (Arista / Sony BMG - 2004)

LENKER
Bakgrunn: Avril Lavigne (28.02.2003)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no