skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Paul Simon - Diskografi


Publisert 18.07.2002 09:49. Oppdatert 18.07.2002 11:01.
SE OGSÅ:

NB: Se også Paul Simon og Simon & Garfunkel - Diskografi.


THE PAUL SIMON SONG BOOK (1965)

23 år gamle Paul Simon alene med gitaren i et studio i London. Han spiller inn 12 egenkomponerte sanger, hvorav de fleste snart vil bli omtalt som klassikere innen moderne visekunst. En fascinerende og viktig plate fra en genial artist.



PAUL SIMON (1972)

Et strålende album, anledet av ”Mother & Child Reunion” og ”Duncan” – to komposisjoner som ruver i Paul Simons produksjon. Helhetlig sett er dette noe av det flotteste som er laget innenfor singer/songwriter-tradisjonen.



THERE GOES RHYMIN’ SIMON (1974)

Paul Simons beste album på 70-tallet. Innholdet er nesten som en ”Greatest Hits” med klassikere som ”Kodachrome,” ”Something So Right,” ”American Tune” og ”Loves Me Like A Rock.” Selv de ”svake” låtene var bedre enn hva konkurrentene kom med i 1974.



LIVE RHYMIN’ (1974)

En konsertplate med fin oppbygging; først Simon alene, så med de søramerikanske folkemusikerne Urubamba, og til slutt sammen med gospelgruppen Jessy Dixon Singers. Ingenting er bedre enn originalene, men det meste får likevel frem gåsehuden.



STILL CRAZY AFTER ALL THESE YEARS (1975)

Hans mest sofistikerte album. Tydelig preget av at Paul Simon nå har hyret erfarne jazz-musikere til å kompe seg. Dette er en 70-tallsplate som ikke kunne ha vært laget andre steder enn i USA. Opptil flere klassikere gjør dette til enda en selvfølgelig investering.



ONE-TRICK PONY (1980)

Fem års venting, og så serverer Paul Simon sin svakeste soloplate. Sammenlignet med andre artister var dette langt over middels, men i Simons målestokk var det ”bare” én klassiker her: ”Late in the Evening.” Den alene var til gjengjeld verdt hele albumet.



HEARTS AND BONES (1983)

Mannens mest undervurderte utgivelse. Opprinnelig ment å være en plate med Simon & Garfunkel, men Simon ombestemte seg og gjorde det til et soloalbum. Blant innholdet er tidenes vakreste hyllest til malerkunstneren Rene Magritte.



GRACELAND (1986)

Noe av det modigste som er laget innen moderne musikk. En sammensmelting av angloamerikansk rock og afrikansk folklore som savner sidestykke. Sanger som ”Homeless” og ”I Know What I Know” ga håp om en bedre verden. Denne platen SKAL du ha.



THE RHYTHM OF THE SAINTS (1990)

Rytmene flyttes fra Afrika til Sør-Amerika og tilbake, men med like intens styrke og med like tydelig budskap. Åpningskuttet ”The Obvious Child” har nok suggesjon i seg til å flytte hele nabolaget ditt til et annet kontinent.



PAUL SIMON’S CONCERT IN THE PARK (1992)

En dobbel konsert-cd som neppe er interessant for andre enn de mest trofaste tilhengerne. Visst er det imponerende å høre disse sangene fremført ”live,” og visst er versjonen av ”The Sound of Silence” himmelsk. Men dette er ikke noe annet enn et suvenir.



SONGS FROM ”THE CAPEMAN”

Mer forvirrende enn imponerende, selv om Paul Simon slo til med en og annen gromlåt. Platen ville nok vært langt mer anerkjent om teaterstykket ”The Capeman” hadde blitt en suksess. Men det ble det ikke.




YOU’RE THE ONE (2001)

I en alder av 60 år vender Paul Simon tilbake med et album som tåler å bli sammenlignet med hans beste utgivelser fra 70-tallet. Tankene går både til ”Rhymin’ Simon” og ”Graceland,” men først og fremst hører vi en selvsikker artist med fornyet giv.





Negotiations and Love Songs 1972-1986 er et samlealbum som kan anbefales.

SAMLEPLATER

Paul Simons første samleplate kom allerede i 1977, da han hadde bare tre album å plukke låter fra. ”Greatest Hits, Etc.” ble likevel en solid samling, ikke minst takket være de to nye låtene ”Slip Slidin’ Away” og ”Stranded in a Limousine.”

”Negotiations and Love Songs 1972-1986” dekket en langt større periode, mens ”Greatest Hits” fra 1999 tok historien helt frem til sekelskiftet.

De med tykke lommebøker kan trygt investere i cd-boksen ”Paul Simon 1964/1993.” Da har man det meste av det beste, pluss noen av de kjente innspillingene til Simon & Garfunkel. Utdrag fra denne boksen finnes også på en dobbel-cd.


Av Bård Ose. Tilrettelagt av Jørn Gjersøe, nrk.no/musikk.


Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no