skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Herborg Kråkevik

Hun startet med å opptre for sauene. Nå er Herborg Kråkevik blitt selve fornyeren av de gamle sangbok-melodiene.

Publisert 05.06.2001 20:00. Oppdatert 19.06.2001 14:24.
Herborg Kråkevik er født i Jondal i Hardanger og har vokst opp i et hjem preget av sang, musikk og en sterk familiær tradisjon i å parodiere bygdeoriginaler. Men med et glissent tilfang på publikum var det sauene som fikk glede av hennes første konserter.

Kuppet ten-sing koret

Etter å ha kuppa det lokale Ten-sing koret, startet hun sin karriere med å vinne ungdommens kulturmønstring i Hordaland i 1992. Hun rakk også å medvirke i René Bjerkes kortfilm «det rare» før hun høsten 1994 ble tatt opp ved Guildford School of Acting i England. Her tilbrakte hun kun ett skoleår, før hun var tilbake i Norge og moret velstandsvettet av halve Vestlandet og noen heldige som fikk billetter i Oslo. For det var da hun traff gitaristen, komponisten og humoristen Kenneth Sivertsen at hun for alvor traff sitt publikum.

Formidabel suksess

Gjennom en fireårsperiode opplevde hun en formidabel suksess med deres cabaretsamarbeid, der hun fikk spille ut hele sitt register av musikalitet og komikk.

I 1995 høstet hun stor anerkjennelse for sin selvkomponerte forestilling «Haugtussa» basert på Arne Garborgs diktsyklus. Et prosjekt som også resulterte i CD-albumet «Mi Haugtussa» og turné.

Eliza Doolittle

Året etter ble hun hentet til Den Nasjonale Scene i Bergen der hun fikk sitt definitive gjennombrudd som skuespiller i rollen som Eliza Doolittle i «My Fair Lady». En prestasjon som ga berettiget bakoversveis hos både publikum og kritikere foruten å sørge for rekordbesøk for teatret.

Albumet ”Kråkeviks Songbok” ble laget i samarbeid med TrondheimSolistene. Herborg har selv produsert albumet sammen med Bjørn Nessjø. Dette samarbeidet må nok kalles vellykket, for 6’erne raser inn fra anmelderfronten!

Sangboksangene

Herborgs livslange kjærlighet til de ”gamle” sangboksangene har på denne plata fått ny innpakning arrangementsmessig. Alt fra ”Sumarnatta”, ”Fola, fola Blakken”, ”No Livnar det i Lundar” til ”Til Ungdommen” har gjennomgått Herborgs behandling.

Herborg Kråkeviks forrige album ”Herborgs Verden” solgte til platina og ble Spellemannprisnominert. På ”Herborgs Verden” valgte Herborg sanger som hun hadde hatt langvarige forhold til, litt sirkus, litt tivoli, litt cabaret og veldig mye Herborg.

Bakgrunn: Herborg Kråkevik (05.06.2001)
Siste saker:

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no