skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Beck

Første gang vi hørte om Beck, var da han i 1994 uoppfordret hevdet at han var en "Loser", på megahiten med samme navn. Det var selvsagt bare en bløff, for siden den gang har Beck etablert seg som en sikker vinner.

Publisert 05.06.2001 18:34. Oppdatert 29.01.2002 13:01.
Det som er så fascinerende med Beck, er hans evne til å leke og lete seg på kryss og tvers - fram og tilbake i musikkhistorien.

Eklektisk miks

Når Beck trår til er det like naturlig med elementer fra hip-hop og alternativ rock som fra folk, psykedelia, pop og rock. Og dette blander han på en snurrig måte, til en eklektisk miks med merkevare Beck Hansen.

Bombarderte sanser

Selv om han bruker fortid og nåtid til å bygge sin egen fremtid, er Beck samtidig et slags symbol på det unge 90-tallet, hvor impulser fra tv, radio og nettet bombarderte sansene til ungdommen slik ingen generasjon tidligere har opplevd. Og midt i denne forvirringen befinner Beck seg, som en klinisk analysator og en emosjonell visjonær på en og samme gang.

Godt hjulpet av megahiten ”Loser”, eksploderte debutalbumet ”Mellow Gold” på den internasjonale stjernehimmelen. Og da oppfølgeren ”Odelay” kom et par år etterpå, bekreftet han inntrykket som en av tiårets mest spennende soloartister, med kred både blant ”folket” og de mer ”alternative” miljøene.

Sjakktrekk

Ikke minst var det et sjakktrekk da han forhandlet fram en platekontrakt hvor de ”kommerse” albumene slippes på et multinasjonalt selskap, samtidig som han har frihet til å gi ut mer ”sære” plater på alternative selskap. Dette har gitt ham kreativt spillerom – og økt kred. Så får det ikke hjelpe at det samtidig skaper litt forvirring i hans diskografi, men ikke større enn at vi vet at hans siste ”major”-utgivelse var den soulinspirerte "Midnite Vultures" i 1999.

LENKER
Beck Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Beck (05.06.2001)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM BECK

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no