Hopp til innhold

Skilt-aid fra Ylvis mot skiltforvirring i Averøy

Engasjement kan lønne seg. Ylvis-brødrene hev seg over saken, da de ble oppmerksom på den voldsomme mangelen på informasjonsskilt på en rasteplass i Averøy.

Nå har de samlet et tjuetalls artister i en «skilt-aid» for informasjonsskilt i Averøy.

Arbeidet med skilting har tatt tid, og handlingslammelsen og uroen har inspirert Ylvis-brødrene.

– Vi fant ut at vi måtte gjøre noe. Så vi samlet kjente artister, så mange vi klarte. Vi besøkte Averøy på en torsdag, og fredagen i uka etterpå spilte vi inn skild-aid-sangen.

Samlet kjendis-artister

I rene «Live-Aid»-stil sørget Ylvis-brødrene for å skrive og arrangere en låt som beskriver skiltmangelen. På kort tid klarte de å samle en rekke kjente artister, til denne saken som har engasjert dem så mye.

– Forrige fredag sto vi med et stort kobbel med kjente artister. Vi hadde opptak i fem hektiske timer, og til slutt fikk vi resultatet til videoen som heter «Sammen finner vi frem», forteller Vegard Ylvisåker.

– Har dere fått inn mye «aid» til skiltsaken?

– Jeg vet at det allerede har kommet inn ganske mye. Og dersom vi får inn mer enn det skiltet koster, skal resten gå til et eller annet bra på Averøya. Det skal bli som en kompensasjonsstøtte til folket på Averøya fra det norske folk. Folket der har jo manglet skilt så lenge, sier Ylvisåker.

Video På sykkeltur på Atlanterhavsveien

Atlanterhavsvegen er kåret til en av Norges beste strekninger for sykkelturer.

– Vi bare måtte

Saken fra Averøy forteller også litt om hvordan den kjente duoen jobber. De har alltid med seg noe fra det aktuelle nyhetsbildet. Men det er slett ikke bare de store media-sakene som fanger brødrenes interesse.

– Vi titter jo i lokalpressen hele tiden. Da vi så denne saken tenkte vi at vi bare måtte ta tak i dette, og få gjort noe med dette, sier Vegard Ylvisåker.

– Og dere reiste faktisk til Averøya?

– Ja,det gjorde vi. Der lagde vi en reportasje om tilstanden der, og hvordan folket har det når de mangler skiltet.

– Og dere fant at folk faktisk er ganske preget av skiltmangelen?

– Ja, etter det vi kunne se er de faktisk ganske preget av mangelen på dette skiltet. De blir jo opptatt med å forklare turistene veien hele tiden. Folk er veldig klar for å få på plass dette informasjonsskiltet, sier Ylvisåker.

– Skilt om manglende skilt

Under Ylvis-brødrenes oppsøkende journalistikk, kunne de faktisk avsløre at kommunen har kommet et stykke på veg med skiltingen. I det minste fant de et skilt der det blir informert om at det skal komme et skilt, men at skiltet ikke er kommet ennå. Og området er jo så vakkert at det absolutt bør skiltet, mener de.

– Ja, denne rasteplassen og hele veistrekningen er jo kjempefin. Men uten skiltet er det jo som å lage en kjempefin bryllupskake uten selve brudeparet på toppen.

– Men dere fant jo et slags skilt?

Ja, det som var kommet opp var jo et skilt om at det skulle komme et informasjonsskilt, men at det kommende informasjonsskiltet faktisk mangler, kan Vegard Ylvisåker fortelle.

– Samler inn penger

Nå er pengene på veg inn til Ylvis-brødrene. Og pengene skal finansiere nytt turistskilt. Dermed kan det snart bli et punktum for saken, som har versert både i lokalpresse og i kommunale organer i lang tid.

– Da vi begynte å grave i dette, fanti vi ut at dette egentlig var en ganske gammel sak. Kommunen og vegvesenet hadde avtalt at et infoskilt skulle opp. Men kommunen skulle betale. Men kommunen hadde ikke penger til skilt, og så har det bare rent ut i sanden. Det syntes vi var for galt, sier Vegard Ylvisåker.