NRK Meny
Normal

Vurderer å flytte deler av produksjonen ved Rolls Royce i Brattvåg

Rolls-Royce vil samle produksjonen av styremaskiner til ett sted i Norge, eller flytte produksjonen til utlandet.

Brattvåg Rolls Royce

Rolls-Royce i Brattvåg i Haram kommune.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Rolls-Royce i Brattvåg har onsdag hatt allmøte for de ansatte ved fabrikken for å informere om endringer i produksjon av styremaskiner.

Anette B. Wollebæk

Kommunikasjonsdirektør i Rolls-Royce, Anette B. Wollebæk sier at de vil samle produksjonen av styremaskiner.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det vi ser på er om vi kan samordne produksjonen fordi vi har en overkapasitet, sier kommunikasjonsdirektør ved Rolls-Royce, Anette Bonnevie Wollebæk.

Har tre alternativer

Rolls-Royce produserer styremaskiner på to steder i Norge. Det er i Hagavik, sør for Bergen, og i Brattvåg i Haram kommune. De ansatte har fått skissert tre alternativer.

– Ett alternativ er at all produksjon flyttes til Brattvåg, et annet alternativ er at all produksjon flyttes til Hagavik, og den tredje muligheten er å flytte produksjonen til et lavkostland i Øst-Europa, sier Wollebæk.

Fabrikken i Brattvåg har nærmere 500 ansatte og 26 av disse er involverte i produksjonen av styremaskinene. I Hagavik produserer de kun styremaskiner og 85 av de totalt 125 på den fabrikken er involvert i produksjonen.

Ikke bestemt seg

Wollebæk understreker at ingen avgjørelse er tatt.

– Dette er en prosess som vi er inne i, og ingen avgjørelser er tatt. Fagforeningene er med i drøftingene, det er derfor vi har hatt allmøte nå slik at de ansatte skal få si hva de mener, før vi tar noen avgjørelser, sier hun.

– Dersom denne produksjonen blir flyttet fra Brattvåg hva skjer da med de 26 ansatte der?

– Det første vi da vil gjøre er å forsøke å skaffe dem andre jobber i Brattvåg. Akkurat nå er offshoremarkedet og markedet for dekksmaskineri bra, så det kan være gode muligheter for at vi kan finne andre oppgaver til dem. Men det er ikke tatt noen avgjørelse her, understreker kommunikasjonsdirektøren.

Fagforeningene ønsker arbeidsro

Wollebæk forteller at de har god dialog med fagforeningene.

– Og det er viktig i prosessen videre, slik at vi får gitt de innspillene som kan gis videre for at den marine divisjonen skal ta en avgjørelse som er riktig for bedriften vår, sier hun.

Beslutningen skal tas i slutten av juni eller tidlig i juli.

– Det avhenger litt av prosessen fremover og hva vi trenger av tid. Det er viktig at alt kommer frem før vi tar en avgjørelse, sier hun.

Fagforeningene ved Rolls-Royce i Brattvåg ønsker arbeidsro, og vil ikke kommentere saken i media. De konsentrerer seg nå om hvordan de skal jobbe videre.