NRK Meny
Normal

Molde-ordfører: – Ikke en anledning til å feire

Sykehussaka har blitt personlig for mange. Etter at Helse Midt-Norge la sine anbefalinger på bordet har ikke de følelsesmessige reaksjonene latt vente på seg.

Torgeir Dahl

Ordfører i Molde, Torgeir Dahl, mener at de skal være forsiktige med å feire Hagas innstilling om å legge sykehuset til Molde.

Molde er vinner i den første innstillingen som i dag kom fra den konstituerte direktøren i Helse Midt-Norge, Daniel Haga. Men selv ikke i Molde hører man jubelrop. Og lenger nord er folk kraftig provoserte.

Det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal skaper splid mellom regionene, og det var kanskje nettopp derfor at ordføreren i Molde, Torgeir Dahl, gikk på talerstolen tidligere i dag for å advare mot jubel og glede.

– Dette er ikke en anledning til å feire. Jeg tar frustrasjonen fra Kristiansund på alvor, og det hadde nok ikke vært helt stille her heller hvis innstillingen hadde vært motsatt, sa Dahl torsdag.

– Veldig, veldig skuffa

Leder for rådmanns- og ordførerkollegiet Orkidé på Nordmøre, Ingunn Golmen.

Leder for rådmanns- og ordførerkollegiet Orkidé på Nordmøre, Ingunn Golmen, var kraftig berørt etter at hun fikk vite at Haga ikke ville anbefale Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

Molde har ventet på et nytt sykehus i over 20 år, og man skulle tro av flere ville sprette sjampanjen når nyheten kom. Slik ble det altså ikke. I Kristiansund sa kroppsspråket til politikerne alt.

Engasjementet for et nytt sykehus nord i fylket har vært enormt, og lederen for Orkidé, Ingunn Golmen, var tydelig berørt etter at nyheten fra Helse Midt-Norge kom.

– Jeg er veldig, veldig skuffa. Og tror ikke at de som sitter og bestemmer forstår hvor viktig dette er for oss. Det er så viktig at jeg har problemer med å beherske meg, sa en sterkt preget Golmen.

– Alvorlig for Nordmøre

Per Kristian Øyen

Per Kristian Øyen er provosert over at Molde kan bli sykehusvinner.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kristiansundsordføreren, Per Kristian Øyen, har vært svært engasjert siden nyheten om Astrid Eidsviks avgang kom. Han er redd for at Nordmøre ikke bare mister sykehuset, men også mange kompetansearbeidsplasser.

– Vi har få fra før. Dette betyr også at Molde, som har fordelen av å være administrasjonsby allerede, styrkes mens vi svekkes. Det er alvorlig for Kristiansund og Nordmøre på sikt, sier Øyen.

På Nordmøre er mange under den oppfatningen at de som vil ha sykehuset på Storbakken på Frei fjernes, en etter en, fra prosessen.

Men dei er kraftig provoserte. Dei meiner helsetoppen er i ferd med å skape det dei kallar eit lokalt Midt-Austen.
Direktøren i Helse Midt-Noreg går inn for Opdøl i Molde som stad for det nye fellessjukehuset.